De Falkland-oorlog in beeld en geluid

De spanningen tussen Argentinië en Groot-Brittannië over de Falklandeilanden lopen op. Zo stuurde Groot-Brittannië vorige week één van haar meest geavanceerde oorlogsschepen naar de eilandengroep. De spanning heeft te maken met de herdenking van de Falklandoorlog, in april dertig jaar geleden. Een oorlog die online goed gedocumenteerd is.

Wie op YouTube de trefwoorden Falklands of Las Malvinas intikt, ziet talrijke opnames van de korte oorlog om de eilandengroep die in 1982 werd gevoerd. De beelden getuigen van eer en manhaftigheid, maar ook van menselijke ellende.

Ook de BBC heeft verschillende documentaires gemaakt over de Falkland-oorlog in 1982. Deze overzichtspagina, met foto’s, filmbeelden, geluidsfragmenten en ooggetuigenverslagen, werd 25 jaar later samengesteld. Overigens is de geschiedschrijving van de Falklands is bron voor aanhoudende discussie, blijkt bijvoorbeeld uit dit bericht in The Telegraph (van 27 februari 2010).

In De Wereld, de nieuwe buitenlandbijlage van NRC Handelsblad, staat vandaag een groot verhaal over de Falkland-oorlog. Veel over de Falklands, vervat in artikelen, documenten en een overzicht in jaartallen, is ook te vinden via deze link, de website van de regering van de Falklands of de site Red Argentina.

De officiële Argentijnse positie wordt verwoord op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees het hele verhaal over de Falklands vanmiddag in de bijlage De Wereld of in de digitale editie.

    • Wim Brummelman