Crisisaanpak Griekenland nog niet rond: vandaag uitsluitsel

Er is nog geen akkoord bereikt in de Griekse onderhandelingen over de financiële noodhulp , ondanks voornemens van de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos om uiterlijk gisteren de besprekingen af te ronden. Het crisisberaad wordt vandaag voortgezet, zo meldden ingewijden.

Het is de bedoeling dat Griekenland 130 miljard euro aan nieuwe noodhulp krijgt en dat banken meer dan de helft van de Griekse schulden zullen kwijtschelden. Na weken van besprekingen is het einde nog altijd niet in zicht.

Vrijdag sprak de Griekse minister van Financiën al twaalf uur lang met de zogenoemde Troika (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het IMF). Gisteren sprak hij opnieuw twee uur met deze drie instanties tijdens een telefonische vergadering. Later sprak hij met de financiële inspecteurs van de Troika in Griekenland.

Ook overlegde Venizelos al uitvoerig met de Griekse ministers van Gezondheidszorg, Werkgelegenheid, Defensie en Binnenlandse Zaken over verlaging van de lonen in de private sector en een snellere afslanking van de grote Griekse publieke sector, onder meer door gedwongen ontslagen. Vakbonden en werkgevers zijn er namelijk niet in geslaagd afspraken te maken over een vrijwillige loonsverlaging. AP