Contador Tourzege 2010 kwijt en twee jaar geschorst

Alberto Contador moet zijn Tourzege van 2010 inleveren en wordt voor twee jaar geschorst wegens een positieve dopingtest. Dat betekent dat niet de Spaanse renner uit de Saxobank-ploeg, maar de Luxemburger Andy Schleck de Tour de France van 2010 gewonnen heeft.

In eerste instantie werd Contador vorig jaar door de Spaanse wielerbond vrijgesproken. Maar het internationaal sporttribunaal CAS maakte vanmorgen bekend Contador toch te straffen voor het gebruik van het verboden middel clenbuterol. De renner heeft dertig dagen om in beroep te gaan.

In de affaire rond Contador lopen vanaf eind september 2010 twee zaken door elkaar. Ten eerste is er een positieve dopingtest in de Tour van dat jaar, waarbij in minieme hoeveelheid het gebruik van clenbuterol aan het licht kwam: 0,0000000005 gram, ofwel 50 picogram. Dopingdeskundigen stelden dat het eten van vervuild vlees de oorzaak kon zijn. Tegelijkertijd lekte echter uit dat in het bloed van de renner sporen waren gevonden van zogenaamde ‘weekmakers’, afkomstig van een plastic bloedzak waarmee Contador tijdens de Tour een transfusie zou hebben ondergaan. Een dergelijke test was op dat moment nog niet waterdicht. Tot een officiële aanklacht vanwege een bloedtransfusie kwam het niet.

De affaire sleepte het hele seizoen 2011. Contador (29) ging in beroep tegen zijn aanvankelijke schorsing, werd vrijgesproken door de Spaanse wielerbond en deed gewoon mee aan de Giro (die hij won) en de Tour (vijfde). Intussen gingen de internationale wielerunie (UCI) en het wereldantidopingagentschap (WADA) bij het CAS in beroep tegen zijn vrijspraak. In november zou een definitief oordeel komen, maar dat werd uitgesteld tot begin januari.

Oorzaak van het uitstel was dat de WADA-advocaten twijfels hadden bij de objectiviteit van de CAS-rechters. Die weigerden WADA-getuige Michael Ashenden te horen, expert op het gebied van bloeddoping en nauw betrokken bij de ontwikkeling van het biologisch paspoort. In het uiteindelijke oordeel is Contador gestraft voor het gebruik van clenbuterol, niet voor bloedtransfusie. „Dit is een zwarte dag voor de wielersport”, zei UCI-voorzitter Pat McQuaid.