Contador alsnog twee jaar geschorst, Tourzege 2010 naar Andy Schleck

Contador tijdens de slotrit van de Tour in 2010 die hij toen voor de derde keer op zijn naam schreef. Foto AFP / Joel Saget

Alberto Contador is door het sporttribunaal CAS alsnog geschorst voor een positieve dopingtest in juni 2010. Tijdens de Tour de France, die hij uiteindelijk won, werd een miniem spoor van de verboden spierversterker clenbuterol in zijn bloed gevonden.

De Spaanse wielerkoning is nu geschorst tot en met 6 augustus van dit jaar. Dit betekent dat hij niet kan deelnemen aan de Ronde van Frankrijk. Ook de Olympische Spelen gaan aan hem voorbij. Het ziet ernaar uit dat deelname aan de Ronde van Spanje er wel in zit, die start op 18 augustus. Het nieuws over de schorsing is nog niet officieel toegelicht door het CAS, maar de internationale wielerbond UCI en de Spaanse wielerbond bevestigen het nieuws.

Het verhaal van de Baskische slager overtuigde blijkbaar niet

Op 21 juni, tijdens een rustdag in de Tour, werd de positieve test afgenomen bij Contador die toen voor het vanwege dopingperikelen enigszins omstreden Astana reed. Pas in september kwam de uitslag naar buiten. Contador wijt de 50 picogram clenbuterol in zijn bloed aan het eten van een entrecote die bij een Baskische slager was gekocht. Het middel wordt wel vaker gebruikt om de runderen sneller te laten groeien.

De Spaanse wielerbond pleitte Contador uiteindelijk vrij, tot woede van het wereldantidopingagentschap WADA en de wielerbond UCI. Overtuigd van kwade opzet bij de Spanjaard stapten die vervolgens naar het internationaal sporttribunaal CAS. De zaak aldaar verliep enigszins controversieel.

Andy Schleck wint eerste Tour, Contador ook Girozege kwijt?

In november kwam de zaak in een vierdaagse sessie voor het tribunaal. Op zeker moment dreigden advocaten van het WADA en de UCI weg te lopen omdat het driekoppige CAS-panel een getuige weigerde. De aanklagers wilden een expert aan het woord laten die zou trachten een link te leggen tussen de positieve test en bloedtransfusies.

De 29-jarige Contador, inmiddels rijdend voor Team Saxo Bank van Bjarne Riis, bleef in de bewuste Tour de France van 2010 Andy Schleck uit Luxemburg voor. Nu de Spanjaard uit de uitslag is geschrapt gaat de zege in die Tour naar hem. Het is de eerste eindzege in La Grande Boucle voor Schleck, die al meerdere malen tweede werd. Denis Mentsjov, destijds rijdend voor Rabobank, stijgt naar de tweede plaats.

Contador verliest mogelijk ook zijn eerste plek in het eindklassement in de Giro d’Italia van afgelopen jaar.

Contador in voetsporen van Floyd Landis

Het is de tweede keer dat een Tourwinnaar van zijn zege gestript wordt vanwege dopinggebruik. De Amerikaan Floyd Landis moest zijn winst in 2006 uiteindelijk inleveren nadat hij eveneens positief testte op doping. Maurice Garin, winnaar in 1904, werd ook achteraf ontdaan van zijn zege maar dat was omdat hij op onreglementaire wijze een deel van het parcours zou hebben afgelegd.

Contador kreeg van het CAS ook een boete ter waarde van ongeveer 2,5 miljoen euro opgelegd. Dat is het bedrag aan inkomsten dat hij bij elkaar fiestste in de periode waarvoor hij nu met terugwerkende kracht geschorst is.

Het begin van de zaak in Lausanne, waar het CAS zetelt: