Coach Capello en Engelse bond ruziën over aanvoerdersrol Terry

Tussen bondscoach Fabio Capello en de Engelse voetbalbond FA is grote onenigheid ontstaan over het ontslag van John Terry als aanvoerder van het Engelse elftal.

Dat besluit nam de bond vrijdag omdat Terry wordt verdacht van het maken van racistische opmerkingen. De Chelsea-aanvoerder zou Anton Ferdinand van Queens Park Rangers hebben uitgescholden tijdens een wedstrijd in oktober. Terry ontkent alle beschuldigingen.

Capello werd niet gekend door de FA, bleek gisteren. „Ik ben het er absoluut niet mee eens”, zei de woedende bondscoach tegen de Italiaanse tv-zender Rai. Volgens de tabloid The Sun heeft hij Terry dit weekeinde gebeld en hem zijn steun aangeboden. Hij zou ook zijn advocaten hebben geraadpleegd om te kijken of de FA de bondscoach terzijde mag schuiven bij een dergelijk besluit. Dat mag, de FA is als werkgever eindverantwoordelijk.

Het besluit Terry de aanvoerdersband te ontnemen, is omstreden. De FA loopt vooruit op de rechtszaak die hierover in juli zal worden gehouden. Maar de bond „hecht veel waarde aan de rol van de aanvoerder, binnen en ook buiten het veld”, zo was de korte verklaring die er vrijdag werd uitgegeven. Verschillende antiracisme organisaties hadden al gepleit voor maatregelen. Als aanvoerder moet Terry immers het goede voorbeeld geven.

Capello vindt echter dat „iemand pas gestraft kan worden als [de aanklacht] is bewezen”. Hij wil Terry in elk geval een basisplaats geven tijdens het Europees kampioenschap van komende zomer in Polen en Oekraïne.

De vraag is welke impact de ruzie over het aanvoerderschap zal hebben op de rest van het elftal. Manchester United-verdediger Rio Ferdinand, broer van Anton, speelt ook voor Engeland.

Het is niet de eerste keer dat Terry, die 72 interlands speelde voor Engeland, zijn aanvoerdersband kwijtraakt. In 2010 werd hem die ontnomen na geruchten over een affaire met de ex-vriendin van een van zijn teamgenoten. Toen was het Capello die hem ontsloeg.

Terry speelde gisteren door een blessure niet mee in de competitietopper van Chelsea tegen Manchester United (3-3). De club uit Londen gaf een 3-0 voorsprong uit handen.

Chelsea leidde bij rust met 1-0 door een eigen doelpunt van Jonny Evans. Juan Mata en David Luiz leken de wedstrijden na rust te beslissen, maar United kwam terug via twee strafschoppen van Wayne Rooney. Javier Hernandez maakte zes minuten voor tijd de gelijkmaker.