Buma-bestuurder naar rechter

Jochem Gerrits, ontslagen bestuurslid van Buma/Stemra, begint een rechtszaak tegen nieuwsrubriek PowNews van omroep PowNed. In de uitzending van 30 november 2011 werd hij beschuldigd van corruptie. Gerrits kondigde de rechtszaak aan in De Telegraaf.

De uitzending leidde tot het ontslag van Gerrits en tot Kamervragen over auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, die wordt geplaagd door diverse geld- en belangenkwesties. De zaak-Gerrits wordt onderzocht door toezichthouder CvtA. De Tweede Kamer riep met een motie staatssecretaris Teeven (Jusititie) op om Buma/Stemra aan te pakken. Die ziet daar vooralsnog geen reden toe.

PowNews zond een opgenomen gesprek uit tussen Gerrits en Rob Storm, financieel adviseur van componist Melchior Rietveldt. De laatste claimt een miljoen euro omdat een compositie van hem ongevraagd en veelvuldig is hergebruikt door Brein, een stichting die schending van het auteursrecht bestrijdt. Gerrits beloofde in te grijpen, mits hij eenderde van de opbrengst zou krijgen. Hij zei dit echter als muziekuitgever, niet als bestuurslid van Buma/Stemra. In die laatste functie beloofde hij wel de kwestie in de bestuursvergadering ter sprake te brengen.

Volgens Gerrits heeft PowNews suggestief in het gesprek geknipt. Zo zou het onderscheid dat hij maakte tussen zijn functies zijn verwijderd. Volgens hem is de actie van PowNews een opzetje om Buma een hak te zetten, omdat de verwante website GeenStijl „op voet van oorlog leeft met Buma”. Opvallend is dat De Telegraaf zich in het interview met Gerrits keert tegen PowNed, de omroep die is voortgekomen uit de krant.