Brons hockeyvrouwen, Argentinië wint finale Champions Trophy

Carlien Dirkse (tweede van links) viert met Maartje Goderie (links) en Daphne Van Der Velden de tweede treffer van Oranje. Foto AFP / Juan Mabromata

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben gisteravond het toernooi om de Champions Trophy afgesloten met een bronzen plak. In Rosario werd Duitsland met 5-4 verslagen. In de finale versloeg Argentinië Groot-Brittanniëmet 1-0.

Oranje speelde om het brons omdat het zaterdag de halve finale van Argentinië had verloren na strafballen. Duitsland verloor daarin van Groot-Brittannië.

Oranje leek simpel op weg te gaan naar de derde plaats in het toernooi. Via Maartje Goderie, Carlien Dirkse van den Heuvel, Lidewij Welten en Kitty van Male stond de ploeg van bondscoach Max Caldas binnen twintig minuten met 4-0 voor. Maike Stöckel en Natascha Keller brachten de Duitse vrouwen terug in de wedstrijd, maar Marilyn Agliotti zorgde voor de 5-2 bij rust.

In de tweede helft zakte Nederland in en profiteerden de Duitse vrouwen. Net als voor rust scoorden Stöckel en Keller waardoor de marge nog maar één doelpunt was. In de laatste drie minuten speelde Duitsland met een vliegende keeper, maar Nederland kon daar niet van profiteren. De aanvalsgolf van de oosterburen werd wel afgeslagen.

Argentinië wint finale en lost Oranje af

In de finale wist thuisland Argentinië de Champions Trophy na een jaar - vorig jaar win Nederland in Amstelveen - te heroveren. De winnaars van 2008, 2009 en 2010 wonnen van Groot-Brittannië: 1-0. Silvina D’Elia scoorde al in de eerste helft de enige treffer voor Las Leonas uit een strafcornervariant.

De Britse Crista Cullen werd gedeeld topscorer van het toernooi samen met de Japanse Rika Komazawa en Seon-Ok Lee uit Zuid-Korea. Alledrie namen ze vijf treffers voor hun rekening.

    • Jules Seegers