Britse rechter wil kopstuk Al-Qaeda op borgtocht vrijlaten

Een Britse rechtbank heeft besloten om Abu Qatada op borgtocht vrij te laten. Qatada is een islamitische extremist uit Jordanië die wordt gezien als een van de belangrijkste agenten voor Al-Qaeda.

Volgens een rechter van de Speciale Immigratie Commissie in London kan Qatada binnen enkele dagen worden vrijgelaten onder strenge voorwaarden. De geestelijke heeft dan zes jaar vast gezeten.

Groot-Brittanië wil Qatada uitzetten

De regering wil Abu Qatada eigenlijk al jaren uitzetten naar Jordanië. Op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens mogen burgers echter niet worden uitgeleverd aan landen waar ze mogelijk worden gemarteld. Weliswaar heeft Londen met Jordanië en enige andere landen in het Midden-Oosten overeenkomsten gesloten waarin die landen beloven verdachten correct te behandelen. Maar Britse rechters nemen zulke verzekeringen niet serieus.

Qatada vecht al jaren voor zijn vrijlating sinds het Europese Hof besloot dat hij niet mag worden uitgeleverd aan Jordanië. De Britse overheid wil Qatada echter in een zwaar beveiligde gevangenis houden zolang het hoger beroep om zijn uitlevering nog loopt.

Terreurbeweging Al-Qaeda kwam twee jaar geleden in actie nadat de Britse regering weigerde om Qatada vrij te laten. In Mali is in 2009 een Britse gijzelaar vermoord als reactie op het gevangenschap van de extremist.

Abu Qatada wordt al zo’n tien jaar verdacht van contacten met islamitische terroristen. Een van zijn volgelingen was Richard Reid, die in 2001 probeerde een vliegtuig op te blazen met een bomschoen. Voorts werden videotapes van zijn preken aangetroffen in de Hamburgse flat van Mohammed Atta, een van de sleutelfiguren achter de aanslagen in New York en Washington van 2001.

    • Annemarie Coevert