Breivik: ik vertegenwoordig het Noorse verzet, laat me vrij

Breivik arriveert in de rechtszaal alwaar hij ogenschijnlijk triomfantelijk zijn geboeide handen toont. Foto AFP / Daniel Sannum Lauten

Anders Behring Breivik heeft vandaag opnieuw bevestigd schuldig te zijn aan de bloedige aanslagen in Noorwegen in juli vorig jaar. Hij ontkent echter nog steeds hiermee een misdrijf te hebben begaan. “Ik handelde uit zelfverdediging voor mijn volk, mijn land en mijn cultuur”, zei hij in de rechtszaal.

“Ik ben een militante nationalist en een tempelier. Wij, de Noorse verzetsbeweging, zitten niet stil en kijken niet toe hoe we een minderheid in ons eigen land worden.”

Breivik was gekleed in een zwart pak en wit overhemd met zilverachtige stropdas. Hij toonde zijn geboeide handen al grijnzend door deze omhoog te houden. Eenmaal in zijn stoel toverde hij een papier uit zijn binnenzak waarop hij zijn woorden had voorbereid.

Nabestaanden en overlevenden aanwezig in rechtszaal

De 32-jarige zei het hof niet te erkennen, omdat ‘jullie je mandaat hebben gekregen van organisaties die multiculturalisme steunen’. De Noor eiste daarom te worden vrijgelaten. In de zaal waren ongeveer honderd nabestaanden en overlevenden van de aanslagen aanwezig.

Breivik verscheen in de rechtszaal voor de laatste hoorzitting voordat zijn proces in april van start gaat. In tegenstelling tot een eerdere zitting werd deze door de Noorse publieke omroep NRK live uitgezonden. Op de zitting wordt besloten dat Breivik in in hechtenis blijft tot zijn proces op 16 april. De rechter is van mening dat Breivik een gevaar vormt voor de samenleving als hij vrijkomt en besloot dat het om die reden gepast is om de verdachte in hechtenis te houden.

De officiële aanklacht volgt half februari, zei de aanklager.

    • Jules Seegers