Blauwe envelop Belastingdienst mogelijk nooit meer op de deurmat

De befaamde, soms beruchte en zelfs gevreesde blauwe envelop. Foto Flickr / Sicko Atze van Dijk

Het gevoel van onbehagen bij het vinden van een blauwe envelop op de deurmat verdwijnt mogelijk op lange termijn. Post van de Belastingdienst wordt gedigitaliseerd.

Op de site van de Belastingdienst wordt een digitale postbus geopend waar burgers en bedrijven hun correspondentie met de Belastingdienst binnenkort digitaal kunnen ophalen. Met het verminderen van de brievenstroom die de digitale post tot gevolg heeft, wil staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) 95 miljoen euro besparen.

Jaarlijks worden 160 miljoen blauwe enveloppen verstuurd. Het gaat onder meer om uitnodigingen om aangifte te doen, voorlopige aanslagen, definitieve aanslagen en brieven over correcties. Die beschikkingen moeten volgens de wet op papier staan. Maar Weekers wil daar verandering in brengen en is van zins nog dit jaar een wetswijziging aan de Kamer voor te leggen. “De blauwe brief wordt verleden tijd, online wordt de norm”, stelt hij.

    • Jules Seegers