Blauwe brief per e-mail

De blauwe brief verdwijnt. De Belastingdienst stopt in fasen met het versturen van 160 miljoen brieven per jaar. Een persoonlijk portaal en e-mail moeten het briefverkeer vervangen.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) maakte dat vanochtend bekend. De eerste fase, 50 miljoen brieven, moet een besparing opleveren van 95 miljoen euro.

De verzending van de brieven is nu nog wettelijk vereist. De Belastingdienst denkt te kunnen bezuinigen als brieven over inkomstenbelasting, zorgtoeslag en kindgebonden budgetten niet meer worden verstuurd.

Weekers heeft zich verplicht om in 2015 395 miljoen euro te besparen op onder meer personeels- en kantoorkosten. Ruim 150 miljoen moet komen uit de vereenvoudiging van regelgeving die bijvoorbeeld de verzending van brieven verplicht stelt. Weekers legt de Kamer dit jaar een wetswijziging voor. De Belastingdienst zal mensen zonder internet „gerichte ondersteuning” bieden.

De Belastingdienst stopt ook met de registratie van jaarlijks 1,5 miljoen notariële akten. Die wordt overgenomen door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Nu nog zijn 120 mensen bij de Belastingdienst bezig met registratie en handmatig kopiëren van akten.