Bankgiro Loterij schenkt 64 miljoen aan cultuur

De Bankgiro Loterij trekt 64 miljoen euro uit voor cultuur. Het geld wordt verdeeld onder 58 culturele instellingen.

Dat maakte de organisatie vanavond bekend bij het Goed Geld Gala in Amsterdam. De opbrengst van de Bankgiro Loterij bedroeg vorig jaar ruim 128 miljoen euro. De helft daarvan is bestemd voor cultuur, ruim een derde is prijzengeld. Het overige geld wordt besteed aan de organisatie zelf.

Het Rijksmuseum ontvangt een schenking van anderhalf miljoen euro voor de herinrichting van de museumtuinen rondom het gebouw. De Hermitage krijgt de komende vijf jaar drie ton per jaar en wetenschapsmuseum Nemo krijgt voor diezelfde periode jaarlijks twee ton. Ook instellingen buiten Amsterdam worden gesteund. Zo krijgt kasteel De Haar in Haarzuilens een miljoen euro om de collectie van het kasteel in bezit te krijgen. Het Zaans Museum krijgt een half miljoen euro om de hoofdingang te vernieuwen.

Vanmiddag schreven Birgit Donker en Daan van Lent al over de schenking van de Bankgiro Loterij in NRC Handelsblad:

Ruim veertig musea zijn al eerder tot beneficiënt verkozen. Zij zijn voor vijf jaar verzekerd van financiële steun van de BankGiro Loterij. Ze mogen het geld niet gebruiken voor de bedrijfsvoering , wel voor het versterken van de collectie. Toch is ook voor hen de avond [het Goed Geld Gala] spannend. Zij hebben vaak ook nog een aanvraag ingediend voor miljoenen uit een extra trekking, die ze hopen te kunnen gebruiken voor een verbouwing, een bijzonder project of aankoop. De relatie tussen gever en ontvanger is innig. De loterij ondersteunt de marketingafdelingen van de musea, ze houden samen acties om mensen naar musea te trekken en als het nodig is, lobbyen de musea in Den Haag als de opbrengsten van de goededoelenloterijen worden bedreigd.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven, die verantwoordelijk is voor het kansspelbeleid, noemde de bijdragen van de Bankgiro Loterij vanavond “mooi en waardevol”. De BankGiro Loterij draagt vanavond 64 miljoen euro bij aan cultuur in Nederland, het ministerie van OCW jaarlijks 137 miljoen. Een groot aandeel dus:

De BankGiro Loterij afficheert zich als cultuurloterij. Ze is verplicht de helft van de opbrengst van zo’n 120 miljoen te investeren in een goed doel. Van de bijna 60 miljoen euro die de BankGiro Loterij vorig jaar uitkeerde ging het merendeel naar musea. Ter vergelijking: het ministerie van OCW trekt nu nog jaarlijks 137 miljoen uit voor de exploitatie en huisvesting van de dertig rijksmusea. Dat wordt 10 miljoen minder na dit jaar.

    • Hans Klis