Ban Ki-moon ‘ontzet’ door geweld in Homs

Caption: The cannon of a damaged armoured military vehicle is seen after clashes between President Bashar al-Assad forces and Free Syrian Army (FSA) in Cairo square near Khaldiyeh area in Homs February 4, 2012. Picture taken February 4, 2012. REUTERS/Stringer (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) het kanon van een opgeblazen Syrische tank in Homs, 4 februari 2012. Foto Reuters

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, sprak zich vanavond fel uit tegen de bombardementen van de Syrische stad Homs door het leger. Hij noemde dit “onacceptabel” en een actie “die vraagtekens zet bij de legitimiteit van de regering” van president Bashar al-Assad.

Ban deed zijn uitspraken in een officiële verklaring, meldt persbureau Reuters. Volgens oppositiegroep de Syrische Nationale Raad zouden zeker vijftig mensen vandaag omgekomen zijn bij een aanval op de stad, een bolwerk van het gewapende verzet tegen Assad.

Dit zouden beelden zijn uit Homs eerder vandaag:
http://youtu.be/DLe8A6OmAiI

‘Verdeeldheid binnen de VN over aanpak Syrië leidt tot meer doden’

Ban liet weten “ontzet” te zijn door het dodental in Syrië als gevolg van het aanhoudende regeringsgeweld. De VN schatten dat al meer dan 5.400 mensen omgekomen zijn sinds het begin van de opstand in maart vorig jaar. Ban: “geen regering ter wereld kan zulke daden verrichten zonder dat die aan legitimiteit verliest.” Volgens de secretaris-generaal mag Assad de VN-resolutie, die zaterdag door een veto van zowel Rusland als China werd afgewezen, niet als excuus gebruiken om het geweld tegen de Syrische bevolking op te voeren. Ban riep Assad dan ook op om “per direct” de aanvallen op burgers te staken en te beginnen met een “door Syriërs geleid politiek proces” om “democratische hervormingen” door te voeren.

Vanavond drong de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, Nassir Abdulaziz Al-Nasser, de Veiligheidsraad aan om alsnog tot overeenstemming te komen over een resolutie over Syrië. Dat meldt persbureau AP. Hoe langer de raad verdeeld blijft, “hoe lastiger de situatie wordt, met dagelijks meer Syriërs die worden gedood”, zei Al-Nasser doelend op de veto’s die Rusland en China uitspraken over de resolutie die opriep tot het aftreden van president Bashar Assad. Hij herhaalde de dringende oproepen van de Arabische Liga en de internationale gemeenschap aan de Syrische autoriteiten om onmiddellijk met het doden van betogers te stoppen en geen mensenrechten meer te schenden

De mislukte VN-resolutie zorgt binnen de Veiligheidsraad voor spanningen:

Eerder vandaag liet de Britse minister voor Buitenlandse Zaken, William Hague, weten de hoop te koesteren dat EU-landen overeen zullen komen om Syrië extra sancties op te leggen in navolging van de Verenigde Staten. Daarnaast riep Hague, net als de VS, zijn ambassadeur in Syrië terug om te overleggen over het escalerende geweld in het land. De VS besloten eerder vandaag om al het personeel op de Amerikaanse ambassade uit Syrië te halen aangezien het regime van Assad hun veiligheid niet kon garanderen.

    • Hans Klis