Athene akkoord met ontslag vijftienduizend ambtenaren

De Griekse coalitieregering heeft toegegeven aan eisen om het aantal ambtenarenbanen te verkleinen, zo heeft deze vandaag bekendgemaakt. In totaal verdwijnen er nog dit jaar vijftienduizend banen.

Volgens minister van hervorming van de openbare sector Dimitris Reppas komt er een nieuwe wet waarmee het mogelijk wordt om ambtenaren te ontslaan, zo meldt persbureau Reuters. In de huidige wetgeving worden deze banen nog beschermd.

‘Herstructurering bij alle ministeries’

Reppas stelt dat er geen sprake is van lukrake ontslagen:

“De vermindering van de arbeidsplaatsen is gekoppeld aan de herstructurering van diensten en organisaties bij elk ministerie.”

De Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds hebben eerder aangedrongen op de bezuinigingen. Ze gelden als voorwaarde voor een nieuwe gift van 130 miljard euro aan noodhulp

Frankrijk en Duitsland lieten eerder vandaag weten geen extra noodhulp te geven aan Griekenland tot er afspraken zijn gemaakt door Athene met de Griekse banken.
Sarkozy adviseerde Griekenland samen met zijn Duitse collega Merkel om staatsinkomsten te steken in een nieuw fonds waarmee de enorme schuld van het land wordt verlaagd. Volgens Sarkozy dringt de tijd voor het land om stappen te nemen:

“Griekse leiders zijn verplichtingen aangegaan, die dienen ze nu na te komen. Ze hebben simpelweg geen keuze. De tijd begint op te raken in het land, een overeenkomst moet heel snel ondertekend worden om de schuld te verlagen.”

De afgelopen week is er door de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos veelvuldig gesproken over verlaging van de lonen in de private sector en een snellere afslanking van de grote Griekse publieke sector, maar de partijen werden het tot vandaag niet eens.

    • Annemarie Coevert