Armstrong niet vervolgd

FILE - In this Feb. 28, 2011, file photo, former cycling champion Lance Armstrong smiles during a news conference at the Cedars-Sinai Hospital in Los Angeles. Federal prosecutors said, Friday, Feb. 3, 2012, they are closing a criminal investigation of Armstrong and will not charge him over allegations the seven-time Tour de France winner used performance-enhancing drugs. (AP Photo/Damian Dovarganes, File) AP

Lance Armstrong niet vervolgd

De openbaar aanklager in de Verenigde Staten heeft na twee jaar onderzoek besloten Lance Armstrong niet strafrechtelijk te vervolgen. De Amerikaanse justitie heeft twee jaar onderzoek gedaan naar de beschuldigingen van crimineel gedrag van de zevenvoudig Tourwinnaar en van de sponsor van zijn voormalige wielerploeg: US Postal, een staatsbedrijf. De wielerploeg en Armstrong, die behalve de kopman ook deels eigenaar was van de ploeg, werden verdacht van samenzwering, handel in verboden producten en fraude; ze zouden van overheidsgeld dopingmiddelen hebben gekocht. De openbaar aanklager, André Birotte, gaf geen reden voor het stopzetten van het onderzoek.

En de dopingbeschuldigingen dan?

Armstrong is nooit officieel betrapt op doping – al zijn er geruchten dat hij wel positief getest is, maar dat de internationale wielerunie ervoor zorgde dat die testen nooit openbaar zijn gemaakt. Wel beschuldigde Floyd Landis in mei 2010 zijn voormalige ploeggenoot Armstrong ervan het verboden eiwithormoon epo en groeihormonen te hebben gebruikt en bloedtransfusies te hebben gedaan. De beweringen werden later bevestigd door een andere oud-ploeggenoot van Armstrong, Tyler Hamilton. De beschuldiging van Landis was de aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek in Amerika tegen Armstrong en zijn toenmalige ploeg US Postal, geleid door aanklager Jeff Nowitzky. Maar het ging Nowitzky niet zozeer om het gebruik van verboden middelen, alswel: is doping betaald met geld van de belastingbetaler? Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA heeft dit weekend aangekondigd dat ze de informatie wil hebben die de Amerikaanse justitie heeft verzameld. De kans bestaat dat USADA alsnog besluit om een zaak tegen Armstrong te beginnen voor het gebruik van verboden middelen.