Utrecht en Eindhoven onder 25 gemeenteraden achter kinderpardon

De raden van 25 gemeenten vinden dat het gemeentebestuur bij minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) moet pleiten voor een kinderpardon. Onder meer Utrecht en Eindhoven, twee van de vijf grootste gemeenten van Nederland hebben zich achter dit initiatief van GroenLinks geschaard.

De partij meldt vanochtend dat onder meer ook Enschede en Zwolle zich hebben aangesloten bij de actie. GroenLinks wil hiermee een initiatiefwet van de PvdA en de ChristenUnie ondersteunen. In de initiatiefwet staat dat kinderen uit het buitenland die al acht jaar in Nederland wonen, zoals de veelbesproken Mauro Manuel, een verblijfsvergunning krijgen.

Politiekredacteur Pieter van Os schreef eerder al in NRC dat de PvdA en ChristenUnie helemaal niet zo blij zijn met de GL-actie. Joël Voordewind (ChristenUnie) zei: “Dit werkt averechts. Dibi is met ons wetsvoorstel aan de haal gegaan.” Ook Kamerlid Hans Spekman was namens de PvdA not amused.

“Dit verkleint volgens Spekman de kans op een meerderheid voor het initiatiefwetsvoorstel dat hij samen met Joel Voordewind van de ChristenUnie opstelde. Het voorstel is zo geschreven dat het CDA erop kan stemmen, cruciaal voor een Kamermeerderheid. De actie van Dibi, met bekende Nederlanders en andere ‘toffe mensen’, stoot het CDA af. Spekman noemt het ‘grof geschut’. De Mauro’s in Nederland hebben er niets aan.” - Pieter van Os, NRC.

De actie voor steun van gemeenteraden ging twee weken geleden van start. In tientallen gemeenteraden zou nog moeten worden besloten over een motie waarin burgemeesters worden opgeroepen bij Leers te pleiten voor het pardon.

Eerder zette GroenLinks al een petitie op, die door 115.000 mensen is ondertekend. Nederland telt in totaal 415 gemeenten. Vanavond woont GL-Kamerlid Tofik Dibi een raadsvergadering in Tilburg bij in de hoop dat de zesde grootste gemeente van Nederland ook zijn steun uitspreekt voor het initiatief.

Update 13.44 uur: In tegenstelling tot wat GroenLinks meldt, zegt de raadsvoorlichter van Amsterdam nog geen uitspraak te hebben gedaan over of het de actie steunt.

    • Jules Seegers