agenda

Dinsdag 7 februari

Colorado en Minnesota zijn de volgende Amerikaanse staten in de Republikeinse voorverkiezingen. Na twee grote overwinningen van Mitt Romney, afgelopen week in Florida en gisteren in het minder belangrijke Nevada, zullen deze kleine staten geen ommekeer teweeg brengen. Kandidaten met weinig geld, zoals Ron Paul, krijgen hier de kans om zich te laten horen.

In het Neues Museum in Berlijn spreekt de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de toekomst van Europa. Ze doet dat op uitnodiging van The Bela Foundation, de Broader European Leadership Agenda, een pan-Europese stichting die getalenteerde jonge Europeanen de kans geeft zich internationaal te profileren. Na afloop van haar lezing debatteert Merkel met internationale studenten. Moderator is Quentin Peel, journalist van de Financial Times.

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu is de hele week in India. Als een van de ‘Elders’, een groep van vooraanstaande (ex-)leiders in de wereld die in 2007 werd opgericht door Nelson Mandela, voert Tutu campagne tegen kindhuwelijken. Dat is een wijdverspreid fenomeen in India, bij 47 procent van de huwelijken is een partner (overwegend de bruid) betrokken die jonger is dan 18 jaar. In onder andere Niger (75 procent), Tsjaad, Mali en Bangladesh is het percentage nog hoger.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, is op bezoek in Washington. Volgens de Israëlische krant Haaretz zal zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton hem ontvangen, hoewel ze daar aarzelingen over had. De laatste ontmoeting tussen hen, in juni 2009, liep uit op een openlijke confrontatie over het Israëlische nederzettingenbeleid. Deze maand nog zei Lieberman het komende decennium geen vredesakkoord te verwachten tussen Israël en de Palestijnen.

Deze zomer wordt in Rio de Janeiro teruggeblikt op de grote ‘Aardetop’ die daar 20 jaar geleden werd gehouden. Daar werd destijds het milieubeleid tot een geopolitiek thema verheven. De voorbereiding van Rio+20 is in volle gang. Bijvoorbeeld in Brussel met de tweedaagse conferentie ‘Go sustainable, be responsible’ voor ngo’s, beleidsmakers en andere betrokkenen. Over voedsel, water en energie voor iedereen, duurzaam consumeren en produceren, en de overgang naar een groene economie.

Woensdag 8 februari

De regeringsleiders van de ‘Noordse’ en Baltische landen en het Verenigd Koninkrijk komen bijeen in Zweden. Samen presenteren ze zich als de ‘avant garde van banen en groei’ in Europa. De Britse premier David Cameron, die op recente eurotoppen geïsoleerd raakte, kan in Stockholm laten zien dat hij best gelijkgestemde lidstaten in de EU kan vinden.

Donderdag 9 februari

De Italiaanse premier Mario Monti, die in Europa een vliegende start heeft gemaakt, vliegt naar Washington. Hij moet de Italiaans-Amerikaanse betrekkingen vlottrekken die onder zijn voorganger Silvio Berlusconi de afgelopen jaren schade opliepen. Berlusconi was voor Obama een obstakel in de oplossing van de eurocrisis, die ook de VS treft.

Vrijdag 10 februari

Onder aanvoering van Commissievoorzitter José Manuel Barroso en Raadsvoorzitter Herman van Rompuy vindt de EU-India top plaats. India, met 1,7 miljard inwoners en een verwachte jaargroei van 7,5 procent, is sinds 2004 een belangrijke ‘strategische partner’. Het wil maar niet lukken een vrijhandelsakkoord te sluiten. De EU klaagt over Indiase handelstarieven voor auto’s en de hoge belasting op alcohol, India wil meer toegang tot Europa voor zijn IT-sector. Volgens EU-buitenlandvertegenwoordiger Ashton wordt onder leiding van de Indiase premier Mahoman Singh wel een energieakkoord gepresenteerd.

Zaterdag 11 februari

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga zouden vandaag bijeenkomen om te besluiten over definitieve terugtrekking van de vredesmissie in Syrië. Maar na de patstelling in de Veiligheidsraad zou een besluit ook eerder kunnen vallen. De werkzaamheden van de missie werden vorige week al opgeschort wegens gebrek aan succes.

Zondag 12 februari

De oppositie in Venezuela kiest een gemeenschappelijke kandidaat om het bij de landelijke verkiezingen in oktober op te nemen tegen president Hugo Chávez, die sinds 1999 regeert. De grootste kanshebber is Henrique Capriles Radonski, de 39-jarige gouverneur van de staat Miranda. Hij kan als enige kandidaat stemmen winnen onder de arme lagen van de bevolking, het electoraat van Chávez. Verliest de oppositie in oktober, dan verbrokkelt haar eenheid waarschijnlijk. Door een aanpassing van de grondwet kan Chávez oneindig worden herkozen.

De Turkmenen kiezen vandaag een nieuwe president. Of beter: de Turkmenen kiezen vandaag opnieuw Goerbangoeli Berdimoechamedov als staatshoofd. Want al zijn er nog zeven andere kandidaten, Berdimoechamedov zal winnen. Dat staat vast. De ex-tandarts volgde in 2006 de illustere dictator Saparmoerat Nijazov op en regeert sindsdien als een even absoluut vorst. Zijn land beschikt over immense gasvoorraden maar is even gesloten als Noord-Korea.

Maandag 13 februari

President Obama presenteert de nieuwe Amerikaanse begroting, in de rug gesteund door een teruglopende werkloosheid. Zijn plannen zullen worden opgevat als deel van de campagne voor zijn herverkiezing in november.

Terwijl de problemen in de eurozone twijfel wekken over Europese integratie, werkt het Europees Parlement tijdens zijn maandelijkse plenaire zitting in Straatsburg gestaag verder om nationale regels en praktijken te harmoniseren, te verbinden en te controleren. Deze week op het menu: intellectuele eigendomsrechten, automatische overschrijvingen binnen Europa, koppeling van handelsregisters en het erfrecht.

De OVSE, de regionale veiligheidsorganisatie die zich al uitstrekt van Centraal-Azië tot aan Noord-Amerika (via Europa), gaat af en toe op pad. In Chiang Mai in Thailand organiseert zij vandaag een tweedaagse OVSE-conferentie met Thaise en enkele andere Zuid-Oostaziatische partners over grensoverschrijdende gevaren en doelen. Kort gezegd: de gevaren hangen samen met mensenhandel, de doelen met mensenrechten en democratie.