Acteurs redden 'Emma's Feest'

Deze week D66-Kamerlid en voormalig acteur Boris van der Ham (38)

Amsterdam 6-6-2011 Boris van der Ham Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Emma’s Feest van Flip Broekman door Hummelinck Stuurman. Regie: Ignace Cornelissen. Met Bram van der Vlugt, Ingeborg Elzevier en Wouter de Jong. Inl.: hummelinckstuurman.nl. ***

Theaterproducent Hummelinck Stuurman brengt met Emma’s Feest opnieuw een nieuw Nederlands toneelstuk uit. Dat verdient een compliment. Het is uitstekend dat niet-gesubsidieerde producenten binnen hun aanbod ruimte bieden aan nieuw Nederlands drama.

Het stuk van Flip Broekman handelt over schoonmaakster Emma (Ingeborg Elzevier) en haar baas Kalsbeek (Bram van der Vlugt). Kalsbeek was tien jaar geleden minister van Economische Zaken en liet zich in een Bentley rondrijden.

Dat zijn plaagstootjes naar de Nederlandse politiek, maar die doen er in het toneelstuk verder helaas nauwelijks toe. Kalsbeeks echte drama is dat hij nog niet wil erkennen dat zijn glorietijd inmiddels achter hem ligt. Hij put nog enige moed uit het feit dat hij af en toe een jonge studente in het bed weet te lokken. Schoonmaakster Emma kijkt berustend toe. Ze bevestigt Kalsbeek soms in zijn waanbeelden en trakteert hem net zo vaak op moederlijke tegenspraak. Maar deze jarenlange verstandhouding verandert als Kalsbeek fraude bij een vastgoedonderneming wil verdoezelen, en daarvoor de kleinzoon van Emma wil misbruiken.

Ondanks de kleine verwijzingen naar de actualiteit is het stuk vrij klassiek van opzet. De personages lijken op die van Herman Heijermans, zoals ze voorkomen in Op hoop van zegen en Beschuit met muisjes. Ook hier een goeiige volksvrouw die berust in haar lot, een wispelturige maar charmante schurk, en ook hier een revolutionaire jongeman die het onrecht niet langer duldt.

De opeenvolgende scènes zijn alleen vaak net iets te kort voor een echt meeslepende tragikomedie: Het verhaal van Emma’s Feest blijft daardoor een beetje aan de oppervlakte.

Deze tekortkoming wordt echter grotendeels goedgemaakt door de acteurs. Wouter de Jong als Emma’s kleinzoon zet een effectieve idealist neer. Ingeborg Elzevier als Emma pakt met haar ontwapenende speelstijl het publiek dubbel en dwars in, en Bram van der Vlugt laat Kalsbeek prachtig brullen en konkelen. Deze twee toneelkanonnen garanderen eigenlijk bij voorbaat al een feest.

    • Boris van der Ham