Abbas premier van kabinet met Hamas

De Palestijnse rivalen Hamas en Al-Fatah hebben vandaag een belangrijke stap gezet naar een werkelijke oplossing van hun conflict met het besluit dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas premier van een te vormen eenheidsregering wordt.

Fatah-leider Abbas, die president is van de Palestijnse Autoriteit, en Hamas-leider Khaled Meshaal ondertekenden in de Qatarese hoofdstad Doha een desbetreffende overeenkomst. De ondertekening, in gezelschap van de emir van Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa la-Thani, werd rechtstreeks op de televisie uitgezonden.

Volgens een Fatah-mededeling wordt 18 februari in Kairo de vorming van de eenheidsregering bekendgemaakt. De ‘verklaring van Doha’ meldt dat de komende regering verder zal bestaan uit onafhankelijke technocraten. Deze regering zal presidents- en parlementsverkiezingen voorbereiden en de wederopbouw van de Gazastrook ter hand nemen. De laatste verkiezingen werden in 2006 gehouden en door Hamas gewonnen. Een verkiezingsdatum werd niet bekendgemaakt.

De fundamenten voor de stap van vandaag werden in april in Kairo gelegd met het verzoeningsakkoord tussen Hamas, dat in de Gazastrook de macht heeft, en Al-Fatah, dat de Palestijnse Autoriteit in handen heeft. Van dit akkoord werd maandenlang weinig meer vernomen, tot het in november werd herbevestigd.

Abbas en Meshaal, die in Syrië in ballingschap woont, zeiden vanochtend dat het hun ernst is het oorspronkelijke akkoord uit te voeren. Meshaal onderstreepte dat de Palestijnen eenheid willen bereiken om „de vijand het hoofd te bieden en onze nationale doelstellingen te verwezenlijken”. De laatste tijd heeft Meshaal zich steeds pragmatischer getoond. Hij heeft gezegd Israël binnen de grenzen van 1967 te kunnen accepteren, en niet-gewelddadig verzet voor te staan.

Israël en de Verenigde Staten wijzen er echter op dat Meshaal en Hamas weigeren Israëls bestaansrecht met zoveel woorden te erkennen en evenmin formeel afstand nemen van gewapend verzet. Israël heeft eerder gewaarschuwd geen zaken meer te zullen doen met Abbas als de Palestijnse president met Hamas gaat regeren. Een Israëlische functionaris zei vanochtend dat Abbas’ „inschikkelijkheid” ten aanzien van Hamas „niets goeds voorspelt voor de toekomst”. (AFP, Reuters, AP)