Aantal malariadoden hoger dan gedacht: 1,24 miljoen

Nieuw onderzoek toont aan dat malariasterfte ook onder volwassenen voorkomt.

Rotterdam. Aan malaria zijn in 2010 1,24 miljoen mensen overleden, bijna twee keer meer dan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO eerder had berekend. Onderzoekers gingen er steeds vanuit dat vooral jonge kinderen stierven aan de door muggen overgebrachte infectieziekte. Nu blijkt het in maarliefst 42 procent van de sterfgevallen te gaan om volwassenen en kinderen ouder dan vijf.

Dat schreven Amerikaanse onderzoekers van het Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) afgelopen vrijdag in het medisch-wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Ze baseren zich op uitgebreid onderzoek van „alle beschikbare gegevens” over malariasterfte uit de periode 1980 tot en met 2010, medische registratiesystemen en autopsierapporten. Deze gegevens combineerden zij met hoeveel malariagevallen er in de betreffende gebieden waren, om een inschatting te kunnen maken van ‘gemiste malariasterfgevallen’.

De Amerikanen concluderen dat kindersterfte door malaria een typisch Afrikaans fenomeen is. In Azië en op het Amerikaanse continent zijn respectievelijk 76 en 69 procent van de slachtoffers ouder dan 15 jaar. Met name daarin zit het verschil met eerdere schattingen.

De WHO hield nog rekening met 91.000 dodelijke slachtoffers van vijf jaar en ouder, maar in de nieuwe berekeningen is die groep ruim vijf keer zo groot. Bovendien ligt de kindersterfte aan malaria in tropisch Afrika veel hoger dan eerder geschat. Bijna een kwart van alle kindersterfte moet daar aan malaria worden toegeschreven. NRC