Westen woedend over veto tegen VN-resolutie Syrië

Westerse landen hebben woedend gereageerd op het veto dat gisteravond is uitgesproken door China en Rusland tegen de Syrië-resolutie in de VN-Veiligheidsraad.

De overige dertien leden van de VN-veiligheidsraad stemden wel voor de resolutie, die de “volle steun” uitspreekt voor het plan van de Arabische Liga om een einde te maken aan elf maanden van bloedvergieten in Syrië. De Arabische Liga roept Assad al langer op af te treden.

‘Enorme klap voor Syrische bevolking’ en ‘schandalig’

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken noemde het veto een “enorme klap voor de Syrische bevolking”. De Amerikaanse VN-gezant Susan Rice bestempelde de actie van Moskou en Peking als “schandalig”.

“Frankrijk geeft niet op”, reageerde Sarkozy gisteravond. Hij overlegt ondertussen met Arabische en Europese landen over het vormen van een contactgroep over Syrië. Sarkozy: “De tragedie in Syrië moet ophouden”.

Het Westen heeft Rusland en China ook buiten de Veiligheidsraad nodig

Toch denkt NRC-buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel niet dat de relaties tussen het Westen, Rusland en China structureel zijn beschadigd door het veto:

“Ze hebben elkaar straks toch weer nodig. Europa en de Verenigde Staten zullen Rusland en China nu buiten de Veiligheidsraad om moeten overhalen het geweld in Syrië te veroordelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat zij het Internationale Strafhof vragen te onderzoeken of Assad kan worden vervolgd voor oorlogsmisdaden. Maar ook daarvoor hebben ze de steun van Rusland en China nodig. Bovendien zullen ze misschien binnen de Veiligheidsraad nog een nieuwe poging wagen. Maar dat kan wel enige tijd duren. In oktober blokkeerden China en Rusland al een eerste resolutie. Uit het feit dat nu pas, maanden later, over een tweede resolutie is gestemd, geeft aan hoe lang het kan duren voordat er een nieuwe resolutie is opgesteld.”

    • Marije Willems