Video: de grachten op, de Elfsteden in

Doortocht in het Friese Sloten in 1985. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het bestuur van de Vereniging Friesche Elfsteden maakt morgen bekend wat het beraad van rayonhoofden heeft opgeleverd, en ook dan zal blijken of we de grachten op kunnen. Een nationaal tomeloos verlangen is aangewakkerd, en dat is overal te merken.

In de kantine van bouwbedrijf Van der Werf in Sint Nicolaasga werden vanavond “verkennende gesprekken” gevoerd over een mogelijke Elfstedentocht. De vereniging inventariseerde de dikte en de toestand van het ijs over de gehele route, en de knelpunten die een eventuele tocht der tochten kunnen verhinderen.

Op sommige plekken is het ijs pas vier centimeter dik, terwijl zeker vijftien centimeter nodig is. Het is dus nog te vroeg om een datum te prikken, maar de weersvoorspellingen geven aan dat het nog zeker een week matig tot streng vriest, en de hoop op een Elfstedentocht groeit zienderogen.

Een enkeling durfde vanmiddag al het nog onbetrouwbare ijs op de Amsterdamse grachten uit te proberen. Iets na het middaguur waagde een eenzame schaatser zich op de Keizersgracht. Later op de middag stroomden de grachten vol. Sinds donderdag mag op last van de gemeente op een deel van de grachten in het centrum van de hoofdstad niet meer worden gevaren.

En ook elders in het land levert de ijspret ouderwets mooie taferelen op.

    • Annemarie Coevert