Romney behaalt gemakkelijke zege in Nevada

U.S. Republican presidential candidate and former Massachusetts Governor Mitt Romney waves to supporters as he stands with his wife Ann at his Nevada caucus night rally in Las Vegas, Nevada February 4, 2012. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES - Tags: POLITICS ELECTIONS POLITICS) Mitt Romney zwaait naar zijn aanhangers tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Las Vegas, Nevada. Aan zijn zijde zijn vrouw Ann. Foto Reuters / Rick Wilking

Mitt Romney is stevig op weg de Republikeinse voorverkiezingen voor het presidentschap te winnen in Nevada. Het is zijn tweede overwinning op rij en zijn rivalen moeten er nu alles aan doen om in de race te blijven.

Toen de stemmen in veertien van de zeventien districten waren geteld, stond Romney op 42 procent, zijn voornaamste rivaal Newt Gingrich op 25 procent en Ron Paul op twintig procent. Rick Santorum haalde dertien procent.

The New York Times brengt het volgende overzicht na 45 procent van de stemmen:

Na het binnenkomen van de eerste voorlopige uitslagen liet Gingrich weten door te gaan met zijn campagne tot en met de Republikeinse Conventie in augustus. Op deze conventie komt formeel een kandidaat voor het Witte Huis uit de bus.

De verkiezing in Nevada kreeg weinig aandacht. Het was dan ook geen spannende strijd in ‘Mitt Romney country’. In november wacht in Nevada een fel gevecht tussen de winnaar van de Republikeinse voorverkiezingen en Obama.

De staat heeft een werkloosheidspercentage van 12,6 procent, het hoogste van de VS. Romney uitte felle kritiek op Obama en zei dat ‘deze zware tijden’ door zijn economisch beleid langer duren.

    • Marije Willems