Rayonhoofden Elfstedentocht in beraad

** FILE ** Skaters pass a windmill at the village of Birdaard, northern Netherlands, on this Jan. 4, 1997 file photo, during the "Elfstedentocht" (eleven-cities-course). Global warming is taking a heavier toll than previously thought on the Netherlands' most famous race, a grueling 200-kilometer (120 mile) speedskating marathon over frozen rivers and canals linking 11 towns in the northern province of Friesland. A study published Friday Oct 24 2008 by the respected Netherlands Environmental Assessment Agency said the race is likely to be held only once every 18 years because of higher winter temperatures. Known locally as the Elfstedentocht, the race has only been held 15 times since the first official event in 1909. (AP Photo/Dimitri Georganas/File) Schaatsers passeren een molen in het Friese plaatsje Birdaard tijdens de laatste Elfstedentocht op 4 januari 1997. Foto AP / Dimitri Georganas

In Friesland zijn vanmiddag rond 17.00 uur de 22 rayonhoofden van de Vereniging Friesche Elfsteden bijeengekomen.

Besprekingen vinden plaats in de kantine van bouwbedrijf Van der Werf in Sint Nicolaasga, aldus persbureau Novum. De eigenaar van het bedrijf is lid van het bestuur van de Vereniging Friesche Elfsteden.

De hoofden gaan de dikte en de toestand van het ijs op de route langs de elf steden bespreken. Op sommige plekken is het ijs pas vier centimeter dik, terwijl zeker vijftien centimeter nodig is. Het is dus nog te vroeg om een datum te prikken, maar de weersvoorspellingen geven aan dat het in ieder geval nog zeker een week matig tot streng vriest.

Amateurschaatsers die ondanks de grote onzekerheid hopen op doorgang van de klassieke tocht zijn al massaal op zoek gegaan naar onderdak in Leeuwarden. Hotels geven aan te worden platgebeld om zeker te zijn dat ze een kamer hebben. De NOS meldt dat de prijzen van kamer zullen stijgen door de grote vraag.

IJs moet minimaal 15 centimeter dik zijn

De Elfstedentocht is een tocht van bijna 200 kilometer langs de Friese elf steden. Bij aanhoudende vorst meten de rayonhoofden ten minste eenmaal per dag de dikte van het ijs. Soms worden er ijstransplantaties uitgevoerd op die stukken waar wakken aanwezig zijn.

De laatste tocht werd gereden op 4 januari 1997, toen er in Nederland - net als nu - sprake was van een koudegolf.

Koudegolf is een feit

Vanaf vandaag kan er worden gesproken van een officiële koudegolf. Sinds vorige week zondag 07.00 uur kwam de temperatuur in De Bilt niet boven het vriespunt uit. Ook was het vannacht voor de derde nacht op rij kouder dan -10 graden, weet Weeronline.

Om van een officiële koudegolf te kunnen spreken moet het minstens vijf dagen vriezen. Ook moet het minstens drie nachten kouder zijn dan -10 graden. Aan die voorwaarden is nu dus voldaan. De vorige keer dat dit het geval was, was op 11 januari 1997.

De ergste kou werd deze week vrijdagnacht gemeten. Bij De Bilt zakte het kwik toen naar -18,9 graden. Lelystad was toen met -22,9 graden de koudste plaats.

    • Marije Willems