Premier Koeweit afgetreden en maakt plaats voor islamisten

Oppositiekandidaat Msallam al-Barrak (midden) vierde de overwinning tijdens de parlementsverkiezingen met aanhangers. Foto AFP / Yasser Al-Zayyat

De demissionaire premier van Koeweit is vandaag afgetreden. Sheikh Jaber Al Hamad Al Sabah maakt zo de weg vrij voor de islamisten en de vertegenwoordigers van de stammen bij de vorming van een nieuwe regering.

De islamisten en stammen wonnen afgelopen week de parlementsverkiezingen van Koeweit. De emir van het oliestaatje heeft het ontslag van de premier van lopende zaken volgens het staatspersbureau aanvaard, zo meldt persbureau AP. Het staatshoofd had de voormalige minister van defensie in november aangesteld om Koeweit door de politieke crisis en daaropvolgende verkiezingen te loodsen.

De nieuwe regering wordt door de emir benoemd, en de vorst zal naar verwachting als vanouds enkele familieleden sleutelposten toebedelen. Maar hij lijkt de islamisten en stammenvertegenwoordigers een grotere stem in het kabinet niet te kunnen ontzeggen.

De Koeweitse islamisten, wier visie overeenkomt met die van de Moslim Broederschap in Egypte, bekleden sinds de verkiezingen veertien parlementszetels. Twintig zetels gingen naar politici die de belangen van de stammen behartigen. Daarmee heeft het conservatieve blok een duidelijke meerderheid in het vijftig zetels tellende parlement gekregen.

    • Annemarie Coevert