Oud-minister Niinistö wint Finse presidentsverkiezingen

De grote favoriet Sauli Niinistö met zijn vrouw Jenni Haukio in afwachting van de uitslag. Foto AP / Markku Ulander

Sauli Niinistö, de 63-jarige voormalige Finse minister van Financiën is vanavond gekozen tot de nieuwe president van het land. De Finse bevolking ging vandaag naar de stembus om een nieuwe leider te kiezen.

Na telling van het merendeel van de stemmen wint de conservatieve Niinistö met ruim 63 procent. Zijn rivaal Pekka Haavisto, kandidaat namens de Groenen kreeg 37 procent van de stemmen. Haavisto is de eerste Finse presidentskandidaat die openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkomt.

Niinistö was de grote favoriet in de race om het presidentschap. In de eerste verkiezingsronde in januari heeft hij zeven kandidaten verslagen, maar behaalde nog geen meerderheid van minstens vijftig procent. Het presidentschap in Finland is een grotendeels ceremoniële functie en is niet direct betrokken bij de dagelijkse politiek.

De winnaar wekt vooral bij het oudere deel van de Finse bevolking vertrouwen op, zo blijkt uit reacties van kiezers tegenover persbureau Reuters. De gepensioneerde ingenieur Matti Oksanen bijvoorbeeld:

“Niinistö is beste en meest betrouwbare kandidaat die Finland op een voorbeeldige manier zal vertegenwoordigen. We zijn nog niet toe aan de radicalere kandidaat.”

De nieuwe president volgt Tarja Halonen op, een van de populairste staatshoofden die Finland heeft gekend, die het maximum van twee termijnen van zes jaar heeft voltooid.

    • Annemarie Coevert