Ook vandaag 70 op snelweg vanwege gladheid

Traffic slowly moves towards Amsterdam on the A4 motorway near Schiphol airport, Netherlands Friday Feb. 3, 2012. The Dutch railroad company operated on an adjusted train schedule and traffic jams clogged up the Dutch motorways as a cold spell holds most of Europe in its icy grip. Temperatures in Holland dropped to minus 10 degrees Celsius, or 14 degrees Fahrenheit, overnight, but cloud covered skies and snow brought daytime temperatures to -1 degrees Celsius, or 30 degrees Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong) Verkeer beweegt zich langzaam richting Amsterdam op de A4. Foto AP / Peter Dejong

Rijkswaterstaat heeft voor vandaag opnieuw de maximumsnelheid op verschillende snelwegen verlaagd vanwege de gladheid.

De VerkeersInformatieDienst meldt dat er op de volgende snelwegen 70 moet worden gereden:

  • A2 Utrecht - Amsterdam, ter hoogte van knooppunt Holendrecht
  • A4 Amsterdam - Delft, ter hoogte van knooppunt de Nieuwe Meer
  • A7 Hoorn - Zaandam, ter hoogte van knooppunt Zaandam
  • A10 De Nieuwe Meer - Coenplein (binnenring)

Berichten over kapotgevroren asfalt zijn er nog niet. “Die verwachten we de komende weken wel”, zegt een woordvoerder tegen persbureau Novum:

“Er zit al bevroren water onder het asfalt. Daardoor zijn er ongetwijfeld al gaatjes in geslagen, maar nu valt dat nog niet op. Die gaatjes worden echter steeds groter naarmate er meer verkeer over rijdt en dan gaan we het wel merken.”

De NS heeft eerder al aangekondigd vanwege de vorst tot en met maandag volgens een aangepaste dienstregeling te rijden. Volgens spoorbeheerder ProRail blijven sporen, wissels en bovengeleidingen door de vorst gevoelig voor storingen. Voor de reizigers betekent dit dat ze te maken krijgen met vollere treinen, vaker moeten overstappen en langer op weg zijn

Koud weer houdt aan

Het blijft nog dagenlang erg koud. Waarschijnlijk zal het kwik pas in de tweede helft van volgende week weer boven het vriespunt uitkomen. Goed nieuws dus voor schaatsers, slechts nieuws voor treinreizigers. Nieuwe sneeuw verwacht het KNMI de komende week niet. Het weerbeeld op de lange termijn, dat wil zeggen na komende week, is onzeker. Het KNMI schat de kans op het aanhoudend koud en droog weer na vrijdag op zestig procent.

    • Marije Willems