Nog geen Grieks akkoord, onderhandelingen morgen hervat

e Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, moet nog altijd afspraken maken over loonmatiging en afslanking van de overheid in zijn land. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

Er is nog geen akkoord bereikt in de Griekse onderhandelingen, ondanks voornemens van de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos om uiterlijk vandaag de besprekingen af te ronden.

Het crisisberaad wordt morgen voortgezet volgens ingewijden aan persbureau AP. Venizelos verklaarde gisteren dat het overleg over de financiële noodhulp aan zijn land en schuldenverlichting uiterlijk dit weekend beëindigd zouden moeten worden.

Het is de bedoeling dat Griekenland 130 miljard euro aan nieuwe noodhulp krijgt en dat banken meer dan de helft van de Griekse schulden zullen kwijtschelden. Na weken van besprekingen is het einde nog altijd niet in zicht.

Vrijdag sprak Venizelos al twaalf uur lang met de zogenaamde Troika (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het IMF). Gisteren sprak hij opnieuw twee uur met deze drie instanties tijdens een telefonische vergadering en daarop met de financiële inspecteurs van de Troika in Griekenland.

Ook overlegde Venizelos al uitvoerig met de Griekse ministers van Gezondheidszorg, Werkgelegenheid, Defensie en Binnenlandse Zaken over verlaging van de lonen in de private sector en een snellere afslanking van de grote Griekse publieke sector, onder meer door gedwongen ontslagen.

Vakbonden en werkgevers zijn er namelijk niet in geslaagd afspraken te maken over een vrijwillige loonsverlaging. Zij stellen dat de noodbelastingen die de afgelopen tijd door de Griekse overheid zijn opgelegd het inkomen van Griekse werknemers al met 14 procent heeft laten dalen.

De Griekse economie bevindt zich al voor het vierde jaar op rij in een recessie. Tegenstanders van de bezuinigingen wijzen er op dat Grieken door de maatregelen nauwelijks nog geld hebben om uit te geven. Al te draconische bezuinigingen zouden volgens hen de recessie alleen maar verergeren.

De zogenaamde troika, Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF, zijn het erover eens dat hogere bezuinigingen in het land nauwelijks een optie zijn. De Griekse economie is simpelweg in een te slechte staat om nog meer te snijden in het overheidsbudget.

    • Annemarie Coevert