Newt, McCain en het Republikeinse liedjescomplex

Newt Gingrich moet zijn lijflied Eye of the tiger van Survivor van de playlist halen. Gingrich laat het lied uit de film Rocky III al sinds 2009 op bijeenkomsten horen. Totdat een schrijver van Survivor besloot Gingrich aan te klagen wegens onrechtmatig gebruik van het lied. Gingrich zal het nog niet meevallen een ander campagnelied

Foto Reuters / Steve Marcus

Newt Gingrich moet zijn lijflied Eye of the tiger van Survivor van de playlist halen. Gingrich laat het lied uit de film Rocky III al sinds 2009 op bijeenkomsten horen. Totdat een schrijver van Survivor besloot Gingrich aan te klagen wegens onrechtmatig gebruik van het lied.

Gingrich zal het nog niet meevallen een ander campagnelied te vinden. Hij werd, op campagne in Florida, ook al beschuldigd van het schenden van copyrights voor het gebruik van How you like me now van The Heavy. Het lijkt een kleine kwestie, gezeur over rechten, maar er schuilt iets groots achter: de moeilijke relatie tussen de Republikeinen en popartiesten.

Probleem voor iemand als Gingrich, schrijft The New York Times hier, is dat de meeste artiesten de Democraten steunen, en dus hun artisitiek eigendom niet aan de Republikeinen willen lenen. Democraten hebben veel minder moeite artiesten en acteurs aan zich te binden, zie alleen al deze beroemde Obamaclip uit 2008. Terwijl de artiesten voor Obama in de rij stonden, had John McCain, de Republikeinse kandidaat, moeite een campagnelied te vinden. Hij werd aangeklaagd door Jackson Browne, die het niet goed vond dat McCain zijn hit Running on emtpy gebruikte.

Mitt Romney is een uitzondering. Hij sluit zijn bijeenkomsten altijd af met Born Free van Kid Rock, en kreeg toestemming van de band het lied te gebruiken:

De kwestie tussen Survivor en Gingrich werd vrijdagavond briljant opgelost in The Colbert Report van Stephen Colbert. Als Gingrich jat van Survivor, dan jat Survivor wel van Gingrich. Kijk hier naar het hilarische resultaat.

    • Guus Valk