Minder bezoekers voor IFFR - ‘recessie en programma zijn de oorzaak’

Foto Arjan de Jongh

Het Filmfestival Rotterdam heeft dit jaar veertien procent minder bezoekers getrokken dan vorig jaar. Zakelijk directeur Janneke Staarink wijt de afname aan de recessie, maar doet ook een beroep op Den Haag.

Het zondag afgesloten IFFR 2012 telde 274 duizend bezoeken aan films, tentoonstellingen, optredens en evenementen. Staarink:

“Ik hoop dat de politiek dit als een signaal ziet dat er weliswaar veel mogelijkheden zijn voor ondernemende instellingen, maar dat de rekening van de bezuinigingen niet uitsluitend bij de cultuurbezoekers neergelegd kan worden.”

Volgens haar tonen cijfers aan dat lagere ticketprijzen weinig soelaas bieden.

De daling was ook het gevolg van de keuze voor een compacter programma, analyseert de directeur. De recessie noopt het festival volgens haar om op zoek te gaan naar nieuwe verdienmodellen en experimenten met particuliere financiële ondersteuning.

Het 42e International Film Festival Rotterdam wordt volgend jaar gehouden van 23 januari tot en met 3 februari.

    • Annemarie Coevert