Bloemen pakt winst op NK allround - Leenstra prolongeert titel

Ted-Jan Bloemen is vanmiddag in het Heerenveense Thialf voor het eerst nationaal kampioen allround geworden. Marrit Leenstra zette voor de tweede maal overtuigend het toernooi op haar naam.

Bloemen, uit het gewest Friesland zette een winnende tijd van 13.23,90 minuten neer. Daarmee was de schaatser ruim tien tellen rapper dan Mark Ooijevaar: 13.34,03. Koen Verweij werd in 13.34,55 derde. Ben Jongejan gaf liefst 26 tellen toe en werd vierde in 3.50,70.

Door zijn matige 10.000 meter zakte Jongejan, die na de 1500 meter nog aan de leiding ging, naar de derde positie, zo meldt persbureau Novum. Behalve Bloemen, die als derde aan de slotafstand begon, werd hij ook gepasseerd door Verweij, die met het zilver aan de haal ging. Bloemens puntentotaal was 152.203.

Oppermachtige Leenstra prolongeert titel

Marrit Leenstra is voor het tweede jaar op rij Nederlands kampioen allround geworden. De Friezin gaf in Heerenveen haar riante voorsprong op de 5000 meter niet meer uit handen. De slotafstand werd in 7.14,06 minuten gewonnen door Linda de Vries, die achter Leenstra als tweede eindigde in het klassement. Jorien Voorhuis complementeerde het podium.

Leenstra begon met zeventien seconden voorsprong aan de slotafstand en hoefde niet tot het uiterste te gaan. Ze deed met 7.19,64 niet mee om de podiumplaatsen en eindigde uiteindelijk als zesde. Achter De Vries finishten Voorhuis (7.15,96) en Pien Keulstra (7.15,99) als tweede en derde.

Leenstra verzekerde zich door haar Nederlandse titel ook van een startbewijs voor het WK allround in Moskou. Datzelfde geldt voor Voorhuis. De in Heerenveen afwezige Ireen Wüst en De Vries waren op basis van hun prestaties begin januari tijdens het EK in Boedapest al zeker van een ticket.

    • Marije Willems