Jaja, de eerste koudegolf in vijftien jaar is een feit

Snow covers typical Dutch scenery in the center of Amsterdam, Netherlands, Friday Feb. 3, 2012. Winter weather forced the Dutch railroad company to operate on an adjusted train schedule and traffic jams clogged up the Dutch motorways as a cold spell holds most of Europe in its icy grip. Temperatures in Holland dropped to minus 10 degrees Celsius, or 14 degrees Fahrenheit, overnight, but cloud covered skies and snow brought daytime temperatures to -1 degrees Celsius, or 30 degrees Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong) Amsterdamse grachtenpanden bedekt met sneeuw. Foto AP / Peter Dejong

We hebben het nog maar over één ding in Nederland: het winterweer. Voor het eerst in vijftien jaar is het zover. Er kan worden gesproken van een officiële koudegolf.

Sinds vorige week zondag 07.00 uur kwam de temperatuur in De Bilt niet boven het vriespunt uit. Ook was het vannacht voor de derde nacht op rij kouder dan -10 graden, weet Weeronline.

Om van een officiële koudegolf te kunnen spreken moet het minstens vijf dagen vriezen. Ook moet het minstens drie nachten kouder zijn dan -10 graden. Aan die voorwaarden is nu dus voldaan. De vorige keer dat dit het geval was, was op 11 januari 1997.

De ergste kou werd deze week vrijdagnacht gemeten. Bij De Bilt zakte het kwik toen naar -18,9 graden. Lelystad was toen met -22,9 graden de koudste plaats.

Bron KNMIBron KNMI

De vraag doemt weer op: een Elfstedentocht in zicht?

Een koudegolf is geen garantie, maar wel een lichte aanwijzing dat er een Elfstedentocht komt. Bij slechts tien koudegolven werd in hetzelfde jaar geen Elfstedentocht uitgeschreven. De laatste tocht werd gereden op 4 januari 1997.

Berekende relatieve kans op een potentiële Elfstedentocht (ijsdikte in Friesland > 15 cm) voor de 21e eeuw. De ondergrens van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate) komt overeen met een temperatuurstijging van 0 graden in 1990 tot 1,4 graden in 2100. Bij het midden scenario bedraagt de stijging 3,6 en bij bovengrens 5,8 graden in 2100. Voor de berekening is aangenomen dat de temperatuurstijging tussen 1990 en 2100 lineair verloopt. Bron KNMIBerekende relatieve kans op een potentiële Elfstedentocht (ijsdikte in Friesland > 15 cm) voor de 21e eeuw. De ondergrens van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate) komt overeen met een temperatuurstijging van 0 graden in 1990 tot 1,4 graden in 2100. Bij het midden scenario bedraagt de stijging 3,6 en bij bovengrens 5,8 graden in 2100. Voor de berekening is aangenomen dat de temperatuurstijging tussen 1990 en 2100 lineair verloopt. Bron KNMI

Sinds de eerste tocht in 1909 zijn er vijftien Elfstedentochten gereden. Één koudegolf was voor 1909. Dat er dan nog steeds 21 koudegolven zijn waarbij in dezelfde winter een Elfstedentocht werd gereden, komt doordat er soms meerdere koudegolven in één winter zaten. In 1963 waren er bijvoorbeeld vier en in 1940 drie.

De vrieskou lijkt in ieder geval tot en met het volgende weekend aan te houden. Ook worden meer sneeuwbuien verwacht.

    • Marije Willems