Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Amsterdamse politie zal boerka niet altijd beboeten

Screenshot WNL

Amsterdamse agenten zullen niet altijd een boete uitschrijven als zij iemand met een boerka zien lopen.

“De agent moet de situatie per geval inschatten en kan dan kiezen of hij waarschuwt of een boete uitdeelt”, zei de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Aalbersberg legde aan de hand van een verkeersovertreding uit dat het agenten vrij staat te bekeuren of niet.

“Als een moeder haar kinderen met de auto naar een school tweehonderd meter verderop brengt en geen rijbewijs bij zich heeft, is het iets anders dan wanneer iemand uit Maastricht drie dagen zonder rijbewijs in Amsterdam rondrijdt.”

De korpschef zei zijn voorganger Bernard Welten, die aankondigde een boerkaverbod niet te zullen handhaven, goed te begrijpen. “De politie moet signaleren en daarop handelen. De grens ligt bij politiek bedrijven.”

Opstelten: politie moet boerkaverbod gewoon handhaven

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei vorige week dat de politie het boerkaverbod gewoon moet handhaven als het eenmaal door het parlement is. Hij reageerde toen op kritiek van de centrale ondernemingsraad van de nationale politie in oprichting en van de Nederlandse Politiebond (NPB).

Ook de Raad van State is kritisch op het verbod.

PVV-Kamerlid Joram van Klaveren zegt tegen persbureau Novum dat hij er vanuit gaat dat de politie alle boerkadragers gaat beboeten. “Dat is afgesproken en dat gaat dus gebeuren zodra het voorstel door de Kamer is. Ik heb nog niet meegemaakt dat een politiechef tegen het beleid van de minister ingaat en ik verwacht dat ook niet mee te maken.”

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.