Westenberg ontkent beschuldigingen van OM

Voormalig rechter Hans Westenberg is het niet eens met de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om hem en zijn oud-collega Pieter Kalbfleisch te vervolgen wegens meineed. „Ik werp de beschuldigingen verre van mij”, zegt Westenberg. „Ik zal op de zitting mijn verweer voeren.”

Eerder liet ook Kalbfleisch weten de verdenkingen aan zijn adres over vermeend dubieus handelen in de zogeheten Chipshol-zaak niet correct te vinden. „Hij herkent zich totaal niet in de beschuldigingen”, zegt een woordvoerder. „Het is daarom goed dat de rechter zich nu over de zaak gaat buigen.”

Het OM gaat beide voormalige rechters vervolgen wegens meineed. Volgens justitie hebben ze gelogen over persoonlijke contacten. Bovendien zouden beide magistraten niet de waarheid hebben gesproken over contacten die ze onderhielden inzake de juridische procedures die bij de Haagse rechtbank liepen over de projectontwikkelaar Chipshol. De rechtbank in Utrecht begint in april met het proces. Het is een unieke zaak.

De Raad voor de Rechtspraak, het bestuursorgaan van de rechters, zegt niet te willen reageren op de vervolging van twee magistraten. Ook de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, de vakbond van rechters, wil om die redenen geen commentaar geven.