Wammes: turnbond is nooit objectief geweest

Om nu te zeggen dat Jeffrey Wammes werd overrompeld door de mededeling van de turnbond KNGU, dat niet hij maar Epke Zonderland wordt voorgedragen voor de Olympische Spelen in Londen. De turner: „Ik heb het zien aankomen; alles wees in de richting van Epke. De bond was nooit objectief, al wil ze dat wel doen geloven.”

Volgens Wammes heeft hij de laatste maanden een wervelwind aan emoties ondergaan. Nu zijn vrees waarheid is geworden rest diepe teleurstelling. „Ik vind het vooral erg dat de beloning voor al die vele trainingen uitblijft.” Om daar cynisch op te laten volgen: „Maar ik heb al enige maanden aan het idee kunnen wennen.”

Formeel vindt Wammes de keus voor Zonderland ook onterecht. Omdat zijn concurrent niet aan alle kwalificatie-eisen heeft voldaan, en hij wel. Wammes kreeg in juridische zin hoop toen de KNGU beweerde dat Zonderland geen vormbehoud hoefde te tonen op hetzelfde toestel als waarop hij de nominatieprestatie had geleverd. Wammes: „Want dat was net even buiten de regels.”

Maar de KNGU is daarop teruggekomen na overleg met sportkoepel NOC*NSF. De aanwijzing van Zonderland is onder voorwaarde dat hij nog vormbehoud toont op rek. Toereikend is een score van 14.500.

Hoewel Wammes pas na het weekeinde over gerechtelijke stappen wil besluiten, zegt zijn advocaat Paul Scholten juridische kansen te zien. „De regel is: nominatie plus vormbehoud is kwalificatie. En Zonderland heeft alleen een nominatie. Dus kan hij volgens mij nu niet worden aangewezen. De bond handelt in strijd met de eigen regels.”

    • Henk Stouwdam