Vorst regeert

Na de sneeuwval van gisteren, waarbij lokaal meer dan 10 centimeter viel, koelde het afgelopen nacht onder een heldere hemel sterk af. Lokaal vroor het zelfs zeer streng, rond -15 graden.

Boven een verse sneeuwlaag koelt het tijdens heldere nachten sterker af dan boven onbedekte grond. De lucht in de sneeuwlaag heeft een isolerende werking, waardoor warmte uit de aarde naar de lucht wordt geblokkeerd. Overdag blijft het ook kouder doordat zonnestralen worden gereflecteerd en dus geen warmte opleveren. Helaas heeft sneeuw op een ijsvloer het tegenovergestelde effect. Door de isolerende werking vindt er geen koudetransport plaats naar het ijs en het onderliggende water, waardoor de ijsvloer minder snel aangroeit.

Vanmiddag is het prachtig schaatsweer, met op veel plaatsen zon. In het Waddengebied trekken wel meer wolken voorbij en kan lokaal een sneeuwbuitje vallen. Veel warmer dan 3 tot 5 graden beneden het vriespunt wordt het zeker niet.

Komende nacht gaat het vrijwel overal in het land opnieuw streng vriezen.

Morgen trekken wat meer wolken over het land, maar het blijft vrijwel overal droog. Het blijft koud, met maxima rond -4 graden.

Volgende week verandert er nog weinig en blijft het zowel ’s nachts als overdag vriezen.