VN: aantal burgerslachtoffers Afghaanse oorlog naar recordniveau

Kinderen van Afghaanse vluchtelingen poseren voor een foto bij hun opvangkamp nabij Kabul. Veel Afghanen zijn op de vlucht geslagen voor het aanhoudende oorlogsgeweld in hun land, dat steeds meer burgerslachtoffers eist. Foto Reuters / Omar Sobhani

Niet eerder vielen sinds het begin van de oorlog in Afghanistan in 2001 zoveel burgerslachtoffers als vorig jaar. De Verenigde Naties maakten vanochtend bekend dat in 2011 meer dan drieduizend burgers door oorlogsgeweld om het leven kwamen.

Hoofdverantwoordelijk voor het gegroeide aantal burgerslachtoffers zijn de Talibaan en aanverwante terroristische groeperingen. Zelfmoordaanslagen en het ontploffen van allerlei soorten bommen, zoals bermbommen en autobommen, zorgden voor zo’n driekwart van de 3021 burgerdoden die de VN telden. Het aantal doden door zelfmoordaanslagen in Afghanistan steeg het afgelopen jaar met maar liefst tachtig procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Het aantal aanslagen bleef ongeveer gelijk, maar het aantal slachtoffers bij de aanslagen steeg sterk.

Het is volgens de VN voor het vijfde jaar op rij dat het aantal burgerslachtoffers in de Afghaanse oorlog stijgt. Hoewel de door de VS geleide en zo’n 130.000 soldaten tellende internationale troepenmacht zegt de Talibaan en andere extremisten het afgelopen jaar hard en succesvol hebben aangepakt, blijven de extremisten in staat tot het plegen van grote aanslagen. In zuidelijke provincies als Kandahar en Helmand is het aantal aanslagen wel verminderd, maar de extremisten uit die gebieden hebben hun toevlucht gezocht in provincies aan de grens met Pakistan en gaan daar door met het plegen van aanslagen.

NAVO-landen overwegen snellere terugtrekking uit Afghanistan

Hoewel het aantal aanslagen en burgerslachtoffers in Afghanistan blijkt toe te nemen, overwegen belangrijke NAVO-landen als de Verenigde Staten en Frankrijk hun gevechtsmissie in Afghanistan eerder dan oorspronkelijk gepland te beëindigen. De Amerikaanse minister van Defensie Panetta zei deze week dat de Amerikaanse troepen al vanaf halverwege 2013, en niet pas vanaf eind 2014, zich veel minder met gevechtstaken zullen gaan bezighouden. Het Witte Huis benadrukte dat dit niet betekent dat de Amerikaanse troepen Afghanistan sneller dan gepland zullen verlaten.

    • Pim van den Dool