Uitgelicht zaterdag

Film

The Breakfast Club (John Hughes, 1985, VS). Plezierig serieuze teenagerfilm strandt laatste half uur in vet moralisme. Vijf uiteenlopende, voor straf in de schoolbibliotheek opgesloten tieners groeien huns ondanks naar elkaar toe. Uitnemend spel van Emilio Estevez, Molly Ringwald, Judd Nelson en Ally Sheedy. RTL4, 13.55-15.55u.

Hellboy II. The Golden Army (Guillermo del Toro, 2008, VS). Vervolgfilm toont opnieuw een van de leukste, stoerste en origineelste superhelden van de laatste jaren. Hellboy II heeft ook dezelfde goed uitgewerkte bijfiguren, dezelfde droge humor en hetzelfde onvervalste plezier in zijn fantasy-wereld vol trollen en demonen. Dat is een prestatie in een genre waarin over gebrek aan concurrentie niet te klagen valt. RTL5, 20.00-22.30u.

Kan door huid heen (Esther Rots, 2009, NL). De eerste speelfilm van Rots (1972) is een zintuiglijke film die je bijna fysiek voelt. Hij gaat over sterke emoties die zich vooral naar binnen keren. Na een aanranding verhuist de stadse Marieke naar een vervallen huis in Zeeland. Daar probeert ze haar leven weer op orde te krijgen.Canvas, 23.40-01.20u.

Informatief

Kunstuur. Aandacht voor het levensverhaal en de recent hervonden composities van pianist en componist Michael Hillesum, broer van dagboekschrijfster Etty Hillesum, die in de jaren 30 beschouwd werd als een uitzonderlijk pianotalent. Hij werd 23 en werd net als zijn zus vermoord in Auschwitz.Ned.2, 17.00-17.55u.

Metropolis. Cultuurmagazine. Vandaag wordt eerst de mythe ontkracht dat het carnavalsleven een bron van verzet tegen het naziregime was. Daarna de viering van de driehonderdste geboortedag van Frederik de Grote, Udo Lindenberg over de gevaren van politiek rechts en een bezoek aan het Franse geluidsknutselaarsduo Justice dat deze maand aan een Europese toernee begint. Arte, 17.30-18.20u.

Arctic with Bruce Parry. Reporter Parry gaat in Alaska op zalmvangst, zoekt op de bodem van de Beringzee naar goud en is getuige van de jacht op walvis door de stam van de Inupiak. Ned.3, 20.45-21.45u.

Die Seventies: Style Clash. Eerste van twee uitzendingen over popmuziek in de jaren zeventig, toen rock, disco, prog-rock en punk om de gunst van het publiek dongen. Vanavond de oorsprong van disco, escapistische subcultuur van zwarten, Portoricanen en homo’s in New York. Arte, 21.40-22.35u.

IFFR. Daphne Bunskoek interviewt Alexander Payne, regisseur van The Descendants. En aandacht voor de winnaars van Publieksprijs en Tiger Award op het Filmfestival in Rotterdam. Ned.2, 23.15-00.00u.

Amusement

The good wife. Aflevering twee van derde seizoen van de serie over advocate Alicia Florrick (Julianna Margulies) die na dertien jaar afwezigheid terugkeert in de rechtszaal als haar man (Chris Noth) in de gevangenis belandt. Alicia krijgt een positieve uitspraak in een zaak omtrent een Britse zakenman. Wanneer er in hoger beroep wordt gegaan moet ze zich snel verdiepen in Engels recht. Net 5, 21.25-22.20u.

Sport

Schaatsen: NK allround. Samenvattingen van de eerste dag van het toernooi. Ned.1, 16.30-17.58u.

Boksen: WK en EK halfzwaargewicht. Live uit Frankfurt: Pablo Hernandez-Steve Cunningham en Enad Licina-Alexander Alexeev. ARD, 22.15-00.20u.