Tienduizenden Russen trotseren kou en betogen opnieuw tegen Poetin

In Moskou waren vanochtend ondanks de extreme kou tienduizenden tegenstanders van premier Poetin op de been. Foto Reuters / Anton Golubev

In de Russische hoofdstad Moskou hebben zich vanochtend ondanks de barre temperaturen tienduizenden betogers verzameld om te demonstreren tegen of voor premier Poetin. In totaal zijn volgens de politie meer dan honderdduizend mensen op de been.

Het precieze aantal demonstranten dat tegen Poetin demonstreert, maar volgens persbureau AP waren er vanochtend in Moskou al tienduizenden anti-Poetinbetogers op de been. Ze droegen borden met zich mee met daarop teksten als ‘Een Rusland zonder Poetin’ en ‘Voor vrije verkiezingen’. Elders in Moskou verzamelden zich sympathisanten van Poetin. Deze pro-betoging trok met 15.000 aanwezigen een stuk minder demonstranten.

De organisatoren van de betogingen, die op afzonderlijke locaties in Moskou worden gehouden, zeiden voorafgaand aan de betogingen te hopen dat ze zo’n 50.000 mensen op de been konden krijgen. Het extreme winterweer lijkt de demonstranten, afgaande op de eerste schattingen van de politie, niet tegen te houden, terwijl het kwik in Moskou aan het einde van de ochtend op -17 graden stond.

Nieuw massaprotest komt precies een maand voor omstreden presidentsverkiezingen

De nieuwe protesten in Moskou van vandaag komen precies een maand voordat de Russische bevolking op 4 maart naar de stembus mag om een nieuwe president te kiezen. Poetin, die tussen 2000 en 2008 al president was en sindsdien het ambt van premier bekleedt, heeft zich opnieuw kandidaat gesteld voor het presidentschap. Dit heeft dit veel onvrede onder de bevolking geleid, die het beleid van Poetin steeds minder ziet zitten en bezorgd is over het autoritaire karakter van zijn bewind.

De afgelopen maanden vonden regelmatig massale betogingen tegen Poetin plaats. Eind december nog was Moskou het decor van de grootste betoging in Rusland sinds de val van het communisme in 1991. Bij de betoging stond vooral de woede over de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen centraal.

    • Pim van den Dool