thuiskoknieuws

Schelvislever

Schelvislever, vroeger een traktatie uit een blikje, nu nog maar zelden waargenomen, verdient een revival, te meer omdat er sinds enige tijd ook blikjes schelvislever met MSC-keurmerk te koop zijn, wat betekent dat de vis op duurzame wijze, met respect voor mens en milieu gevangen is. Schelvislever is erg vet (42 procent), maar het overgrote deel (36 procent) van die vetten is onverzadigd.

Behalve zo gegeten op een toastje of een stukje roggebrood bij de borrel, kan de schelvislever ook gebruikt worden voor een dressing, van een andere vis bijvoorbeeld. Prak hem fijn met een vork, doe er wat citroensap en een scheutje room bij, of een likje mayonaise en bestrijk daarmee een stukje op de huid gebakken schelvis, bijvoorbeeld. In een wat dunnere saus van citroensap, olie en een scheutje room kan de schelvislever ook heel goed over salade gebruikt worden. Friseesalade bijvoorbeeld. Met krokante spekjes.

Smaakmakers

Niemand hoeft krankzinnig puristisch te worden ten aanzien van groenten en fruit natuurlijk, maar ook zonder geloof in seizoensgebonden eten en lokale producten kun je wel stellen dat tomaten in de winter niet erg veel zin hebben. Is er toch tomatensaus gewenst, gebruik dan ingeblikte tomaten of, veel minder populair maar soms heel geschikt: tomatenpuree. Sinds die Italiaanse blikken gebruiken we dat eigenlijk nooit meer, maar tomatenpuree is, als het even gestoofd heeft, een heel goed bruikbaar product. Eén eetlepel in de linzenschotel doet wonderen, en ook in de jus van de gehaktballen kan zo’n eetlepel veel goeds doen. En met tomatenpuree is niets mis, geen enkele reden om daar de neus voor op te halen ten faveure van smakeloze verse ‘pomedore’, zoals de marktkooplui in fraai Italiaans zeggen.

Kip

Kip is tijdloos lekker eten, maar de laatste jaren waren er veel problemen rond het kippenvlees, vooral in verband met de antibioticaresistente bacteriën die ESBL produceren. Die worden nogal eens op kippenvlees aangetroffen. Het goede nieuws is dat biologisch geproduceerd kippenvlees daar veel minder last van heeft, omdat de kippen vrijwel geen antibiotica toegediend krijgen, zo meldt de Consumentenbond. Idealiter zijn die kippen, bijvoorbeeld van de als beste uit de test komende Kemper-kippen, sterk en gezond genoeg om ziektevrij op te groeien.

Maar geheel vrij van de gevaarlijke ESBL-bacteriën is desondanks vrijwel geen kip.