‘Syrisch leger doodt 200 mensen in Homs bij grootste bloedbad opstand’

Een uitgebrande tank in een voorstadje van Homs, waar gisteravond meer dan tweehonderd mensen werden gedood bij een aanval van het Syrische leger. Foto Reuters

Bij een grootschalige aanval van het Syrische leger op de centrale stad Homs zijn gisteravond meer dan tweehonderd mensen om het leven gekomen. Dat beweren verschillende organisaties van anti-regeringsactivisten. Het zou gaan om het grootste bloedbad van de volksopstand tot nu toe.

De precieze aanleiding voor het grootscheepse offensief dat het Syrische regeringsleger gisteravond in Homs begon is onduidelijk, maar persbureau AP meldt op basis van onbevestigde berichten dat gedeserteerde militairen zouden hebben geprobeerd checkpoints in de stad op te zetten en ook een checkpoint van het regeringsleger in de wijk Khaldiyeh hebben aangevallen. Bij die aanval zouden ook zeventien Syrische soldaten gevangen zijn genomen. De acties van de deserteurs zouden voor het regeringsleger aanleiding zijn geweest het offensief te beginnen.

Sinds gisteravond zou het Syrische leger haast onafgebroken mortierbeschietingen hebben uitgevoerd in Homs. De gevechten zouden zich voornamelijk hebben geconcentreerd in Khaldiyeh. Daar vielen volgens activisten zo’n 140 doden. Onder de meer dan tweehonderd doden in Homs zijn volgens activisten ook vrouwen en kinderen. Het hoofd van het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, dat vanuit Londen het verloop van de volksopstand in kaart probeert te brengen, noemde de aanval op Homs “de ergste aanval sinds de opstand in maart begon”.


Grotere kaart weergeven

Syrische staatstelevisie ontkent aanval, Veiligheidsraad weer bijeen

De Syrische regering ontkende vannacht dat er in Homs een groot offensief van het leger had plaatsgevonden. De berichten daarover zijn volgens de staatstelevisie onderdeel van een “hysterische campagne van opruiing door de gewapende bendes”, zoals het regime de demonstranten en gedeserteerde militairen vaak omschrijft. Beelden op YouTube van het bloedbad tonen volgens het regime geen slachtoffers van het regeringsleger, maar zouden lichamen laten zien van mensen die door “terroristische groeperingen” zijn gedood.

De VN-Veiligheidsraad komt later vandaag in New York weer bijeen om te proberen een doorbraak te bereiken over de tekst van een resolutie die het optreden van het Syrische regime moet veroordelen. Rusland, dat vetorecht heeft in de Veiligheidsraad, blokkeert tot dusverre elke tekst die geïnterpreteerd zou kunnen worden als een roep om ‘regime change’ of militair ingrijpen. De westerse en Arabische landen willen dat de Veiligheidsraad een resolutie aanneemt die het geweld veroordeelt en president Assad oproept de macht aan zijn vicepresident over te dragen.

    • Pim van den Dool