superdelux

Design van het jaar

Het Design Museum in Londen looft in april voor de vijfde maal de ‘Design of the Year Award’ uit, een prestigieuze, internationale onderscheiding voor het allerbeste ontwerp in diverse categorieën. Onder de genomineerden opvallend veel ontwerpen uit Nederland: in de categorieën grafisch ontwerp, architectuur, maar ook voor meubels en productdesign. Bijvoorbeeld: Bertjan Pot met zijn kroonluchter voor Moooi, Christien Meindertsma met haar project Oak Inside voor Thomas Eyck, Botania van Studio Formafantasma en de mijnendetector van Massoud Hassani. Genomineerde ontwerpen worden van 8 februari tot en met 15 juli tentoongesteld in het Design Museum.

www.designmuseum.org

Wilde bloemen

Afgelopen week opende een solotentoonstelling van ontwerpster Kiki van Eijk bij de galerie Plusdesign in Milaan. Onder de titel ‘Weaving Traditions’ toont ze tot en met 31 maart onder meer een nieuw tapijt, ontworpen voor het Italiaanse huis Nodus.

Een droogboeketje wilde bloemen, gevonden tussen de stoepstenen rond haar atelier in Eindhoven, werd vertaald tot het carpet Savage Flowers van 3×3 meter. Handgeknoopt uit natuurlijke materialen en als een schilderij ingelijst met een decoratieve rand.

www.plusdesigngallery.com

Jean-Paul Goude

‘Goudemalion’, het spraakmakende retrospectief van Jean-Paul Goude, is nog tot 18 maart te zien in museum Les Arts Décoratifs in Parijs. Goude (1940) werkte als ontwerper, illustrator, fotograaf, stylist en regisseur voor merken als Chanel, Citroën en Perrier. Hij bedacht ook het imago van zijn toenmalige vriendin Grace Jones, de zangeres. Zijn fascinatie voor het kleurrijke Afrika is altijd zijn inspiratiebron geweest.