Sterke groei van banen in VS

De Amerikaanse werkloosheid is afgelopen maand gedaald naar het laagste niveau in bijna drie jaar. In januari was – volgens cijfers van de Amerikaanse overheid – 8,3 procent van de beroepsbevolking werkloos.

De werkloosheid is nu vijf achtereenvolgende maanden gedaald en bevindt zich op het laagste niveau sinds februari 2009. De cijfers illustreren een duidelijk herstel van de arbeidsmarkt. De teruglopende werkloosheid is goed nieuws voor Barack Obama, die dit jaar de presidentsverkiezingen ingaat met het hoogste werkloosheidspercentage waarmee een zittende president sinds de Tweede Wereldoorlog te maken heeft gehad. Bij zijn verkiezing in 2008 was het Amerikaanse werkloosheidscijfer 7,8 procent. Economisch onderzoek wijst echter uit dat niet zozeer de hoogte van de werkloosheid zelf, als wel de daling of stijging van het aantal werklozen in de laatste twee jaar voor de verkiezingen van groot belang is voor het stemgedrag.

In januari zijn er 243.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij gekomen. In december 2011 steeg het aantal banen met 200.000 en dat markeerde het einde van een periode van zes maanden, waarin er iedere maand gemiddeld 100.000 arbeidsplaatsen bij kwamen. „Werkgevers beginnen nu weer mensen aan te nemen, waar ze dat eerder uitstelden vanwege de onzekerheid over een recessie in Europa”, zegt de econoom Chris Rupkey van Bank of Tokyo-Mitsubishi tegenover persbureau Bloomberg.

De Dow Jones sloot met een dagwinst van 1,2 procent als gevolg van de positieve cijfers. Voor de Dow was de slotstand het hoogste slotniveau sinds mei 2008. Technologiebeurs Nasdaq bereikte de hoogste slotstand sinds december 2000.