Sportweekend: Super Bowl Sunday en ontknoping Champions Trophy

En hier draait het zondagnacht allemaal om bij de NFL Super Bowl XVLI: de Vince Lombardi Trophy . Foto AP / David J. Phillip

De jaarlijkse Super Bowl is het grootste sportevenement in de Verenigde Staten. Morgen staan de New England Patriots en New York Giants tegenover elkaar om uit te maken wie het beste American football-team van het jaar is. Oh ja, en de advertentiekosten zijn 100.000 dollar per seconde.

Ja, erg gaan meer Amerikanen naar honkbalstadions dan naar football. Maar de NFL wordt door veel meer van hen op tv bekeken. Ook is er in de VS geen enkele andere sport die zoveel wordt beoefend door scholieren en studenten. Daarmee is honkbal niet langer meer ‘the national pastime’.

De finale van het American-footballseizoen, doorgaans het best bekeken programma van het jaar met ruim 100 miljoen kijkers, wordt morgen in het Lucas Oil Stadium gespeeld. Maar om sport gaat het (deels) allang niet meer.

Hollywoodproducenten leggen morgen zo’n 4 miljoen dollar neer om tijdens de Super Bowl XLVI een filmtrailer van 30 seconden te mogen uitzenden. En elk jaar is het een wedstrijd op zich voor adverteerders om de beste Super Bowl-commercial te maken.

Een van de best gewaardeerde Super Bowl adds van dit jaar (vast niks te maken met supermodel Adriana Lima):
http://youtu.be/lHZbXvts0LE

Dit jaar gaat het echter vooral over Madonna. De Queen of Pop zag haar titel de afgelopen twee jaar in het geding komen en vond het blijkbaar tijd om iets tegenover Lady Gaga te stellen. In de rust van de footballwedstrijd – want daar gaat het toch om – wordt in acht minuten een podium gebouwd, en in zeven minuten weer afgebroken. Blijven er twaalf minuten over voor Madonna.

http://youtu.be/7gykqNgUOG4

Pieken de hockeyvrouwen bij laatste krachtmeting voor Spelen?
De Oranjedames van het hockey staan vandaag om klokslag middernacht Nederlandse tijd in de halve finale van de Champions Trophy. In het Argentijnse Rosario proberen ze in deze laatste krachtmeting voor de Zomerspelen ten koste van het gastland de finale te halen.

Morgen is die eindstrijd dan al en voor de liefhebber wordt het ook hiervoor opblijven. Niet eerder dan wederom middernacht begint die pot. Verliest Nederland vandaag, dan spelen ze morgen al om 21.30 uur om brons.

De laatste Champions Trophy werd van de zomer nog gespeeld in Amstelveen. Oranje won toen de finale van Argentinië na shootouts. Alles is live te zien via de NOS. In de kwartfinale werd Nieuw-Zeeland overtuigend opzij gezet:

Wie gaat er nú naar het NK allround kijken?
Een klein beetje treurig is het dit weekend in Thialf. Daar wordt geschaatst om de nationale allroundtitels. Maar ja, nu er natuurijs ligt staat de echte schaatsliefhebber op z’n vrije dag natuurlijk zelf op de ijzers.

Tel daarbij op dat zowel bij de mannen als de vrouwen diverse toppers vriendelijk doch dringend hebben bedankt, en je hebt een verschraald toernooi. Geen Kramer, Olde Heuvel of Blokhuijsen. En bij de vrouwen ontbreken Valkenburg en Wüst. Tsja…

En dan verder nog…
… voetbal natuurlijk! In Nederland niet zo heel veel bijzonders, tenzij Ajax-Utrecht nog wat vuurwerk gaat opleveren. In Engeland staan morgen Chelsea en Manchester United tegenover elkaar. En in de Serie A neemt het AS Roma van Stekelenburg het op tegen Inter Milan, waar Sneijder maar weer eens is afgehaakt met een blessure.

    • Jules Seegers