Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Rusland en China vetoën resolutie Syrië in VN-veiligheidsraad

De Syrische afgevaardigde bij de VN probeert in de Veiligheidsraad steun te zoeken tegen de resolutie tegen zijn land waarover vandaag werd gestemd. Rusland en China spraken een veto uit. Foto AFP / Don Emmert

Rusland en China hebben met een dubbel veto in de VN-veiligheidsraad een resolutie van tafel geveegd die de Syrische president Bashar Assad zou hebben opgeroepen af te treden.

Rusland had eerder vandaag al aangekondigd zo’n resolutie te blokkeren als die vandaag in stemming zou worden gebracht.

De overige dertien leden van de VN-veiligheidsraad stemden wel voor de resolutie, die de “volle steun” uitspreekt voor het plan van de Arabische Liga om een einde te maken aan elf maanden van bloedvergieten in Syrië. De Arabische Liga roept Assad al langer op af te treden.

Onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel denkt dat het echter maar de vraag is hoeveel de resolutie zou hebben kunnen uitrichten:

“De resolutie was vooral bedoeld om te laten zien dat we iets doen. Het is natuurlijk niet prettig om te zien dat de hele wereld niks kan en misschien ook wel niets wil ondernemen om de verschrikkelijke gebeurtenissen in Syrië te stoppen. Was de resolutie aangenomen, dan had de internationale gemeenschap in ieder geval kunnen zeggen dat zij verenigd was in hun veroordeling van het Assad-regime. Maar of dat enig effect zou hebben gehad, is de vraag. Dictators als Assad schrikken meestal niet zo van een dergelijke resolutie. En wat zou er zijn gebeurd als hij de oproep tot aftreden naast zich neer zou hebben gelegd. Er was in dat opzicht geen plan B.”

Verslag van de stemming in de VN-veiligheidsraad:

VS en Frankrijk: Rusland en China zijn nu medeverantwoordelijk

Eijsvoogel denkt dat het dubbele veto van vandaag de Westerse relaties met China en Rusland niet ten goede zal komen. Dat bleek ook wel uit de harde woorden die andere leden van de VN-veiligheidsraad kozen om hun teleurstelling duidelijk te maken.

Mohammed Loulichki, de VN-ambassadeur van Marokko, is momenteel het enige Arabische lid van de VN-veiligheidsraad. Hij initieerde ook de resolutie waarover vandaag in de VN-veiligheidsraad werd gestemd. Hij zei het veto van Rusland en China diep te betreuren.

De ambassadeur van de Verenigde Staten bij de VN Susan Rice ging verder in haar bewoordingen. Ze liet de gewoonlijke diplomatieke hoffelijkheid achterwege en zei “te walgen” van het veto. Ook zei zij:

“Elk verder bloedvergieten zal op hun handen vloeien.”

Ze wilde daarmee maar zeggen China en Rusland nu medeverantwoordelijk zijn voor de dodelijke slachtoffers die vallen bij de onderdrukking van de volksopstand in Syrië.

Ook de Franse VN-ambassadeur zei dat Rusland en China nu medeplichtig zijn aan de onderdrukking in Syrië. Hij voegde daaraan toe:

“Het is een trieste dag voor deze Raad, een trieste dag voor alle Syriërs en een trieste dag voor de democratie.”

Het Westen heeft Rusland en China ook buiten de Veiligheidsraad nodig

Toch denkt buitenlandredacteur Eijsvoogel niet dat de relaties tussen het Westen, Rusland en China structureel zijn beschadigd door het veto.

“Ze hebben elkaar straks toch weer nodig. Europa en de Verenigde Staten zullen Rusland en China nu buiten de Veiligheidsraad om moeten overhalen het geweld in Syrië te veroordelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat zij het Internationale Strafhof vragen te onderzoeken of Assad kan worden vervolgd voor oorlogsmisdaden. Maar ook daarvoor hebben ze de steun van Rusland en China nodig. Bovendien zullen ze misschien binnen de Veiligheidsraad nog een nieuwe poging wagen. Maar dat kan wel enige tijd duren. In oktober blokkeerden China en Rusland al een eerste resolutie. Uit het feit dat nu pas, maanden later, over een tweede resolutie is gestemd, geeft aan hoe lang het kan duren voordat er een nieuwe resolutie is opgesteld.”