Rechter Westenberg ontkent beschuldigingen van meineed

Voormalig rechter Hans Westenberg is het niet eens met de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om hem te vervolgen wegens meineed. “Ik werp de beschuldigingen verre van mij”, zegt Westenberg vandaag in NRC Handelsblad. “Ik zal op de zitting mijn verweer voeren.”

Justitie verdenkt Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch van een dubieuze rol bij de verkoop van grond rondom luchthaven Schiphol. Foto NRC / Rien Zilvold

Voormalig rechter Hans Westenberg is het niet eens met de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om hem te vervolgen wegens meineed. “Ik werp de beschuldigingen verre van mij”, zegt Westenberg vandaag in NRC Handelsblad. “Ik zal op de zitting mijn verweer voeren.”

Eerder liet ook voormalig rechter en oud-topman van de Nederlandse Mededinginsautorietit Pieter Kalbfleisch weten de verdenkingen aan zijn adres over vermeend dubieus handelen in de zogeheten Chipshol-zaak niet correct te vinden. „Hij herkent zich totaal niet in de beschuldigingen”, zegt een woordvoerder. „Het is daarom goed dat de rechter zich nu over de zaak gaat buigen.”

Gisteren werd bekend dat het OM beide voormalige rechters gaat vervolgen wegens meineed. Volgens justitie hebben ze gelogen over persoonlijke contacten. Bovendien zouden beide magistraten niet de waarheid hebben gesproken over contacten die ze onderhielden inzake de juridische procedures die bij de Haagse rechtbank liepen over de projectontwikkelaar Chipshol. De rechtbank in Utrecht begint in april met het proces. Het is een unieke zaak.

De Raad voor de Rechtspraak, het bestuursorgaan van de rechters, zegt niet te willen reageren op de vervolging van twee magistraten. “We willen de rechters niet voor de voeten lopen”’. Ook de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, de vakbond van rechters, wil om die redenen geen commentaar geven.

    • Marcel Haenen en Tom Kreling