Over de haag

Henk, Ingrid en Sterre

Op de eerste rij bij de presentatie van het boek Henk, Ingrid en Alexander, van D66’er Pechtold zitten echte PVV’ers. Ze kregen het eerste exemplaar uitgereikt. Nou ja, niet het allereerste. Dat was voor Geert Wilders. „Wel zo netjes”, volgens Pechtold. „Volgens mij speelt hij met de gedachte hetzelfde te doen met D66-kiezers.” Ons titelvoorstel: Sterre, Floris en Geert.

Vestia? Zoeken we op

Mark Rutte staat bekend om zijn improvisatietalent. Behalve inzake woningcorporatie Vestia, mogelijk het op vijf na grootste financiële schandaal ooit. Ter wereld. Rutte moest een blaadje erbij zoeken en las obligaat een alineaatje voor. „We houden aandacht voor de zaak.”

De roeping van Bos

Waarom naar het bedrijfsleven? Die vraag krijgt Wouter Bos geregeld. Het antwoord? Na het razendsnel nationaliseren van een bank, na het uitgeven van miljarden tijdens de financiële crisis en na drie jaar samen regeren met Jan Peter Balkenende, heeft hij zelfs „drie uur in één kamer met Dominique Strauss-Kahn overleefd”. En dan? „Dan ben je op zoek naar een uitdaging. De zorg.”

Het gore lef (1)

De linkse partijleiders willen nog wel eens samen optreden. Maar tussen Kamerleden van SP en PvdA gaat het niet altijd goed. SP’er Paul Ulenbelt en PvdA’er Roos Vermeij vlogen elkaar in de haren. Ulenbelt: de PvdA heeft het „gore lef” gehad het pensioenakkoord te steunen. Vermeij moest „zich daarom schamen”. Vermeij: Ulenbelt staat „lariekoek” te verkondigen. En vervolgens was het Ulenbelt die op Twitter de ruzie relativeerde. Het „gore lef” wordt door sommigen onjuist uitgelegd, aldus de SP’er. „In NL is het versterking van lef.”

Het gore lef (2)

Paul Ulenbelt werd pas echt boos toen bleek dat minister Henk Kamp op zijn beurt het gore lef had te stellen dat de SP’er een „gaatje in zijn hoofd” had. Anders kan je toch niet bedenken dat je het pensioenprobleem met „een villabelasting” kan oplossen, zei Kamp in de Kamer. Zo’n gaatje boorden ze bij geesteszieken in de Middeleeuwen, legt Ulenbelt via Twitter uit. „Kamp’s uitspraak is niet geestig wel ziek. Ik ga tot gaatje.”

Kost dat?

De Kamer wil niet dat Indonesië afgedankte Leopardtanks koopt. Toch was een Indonesische delegatie in Nederland. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wil graag weten waarom. „Wat doet die commissie hier?” Pechtold fluistert het vast in: „Kijken, kijken, niet kopen.”

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.