Nog hele dag grote problemen op spoor door winterweer

Gisteren leidde de hevige sneeuwval tot veel oponthoud op de perrons, zoals hier in Amsterdam. Foto NRC / Maurice Boyer

Net als gisteren heeft het treinverkeer vandaag te kampen met ernstig oponthoud. Vooral rondom de grote steden rijden geen of minder treinen. Schiphol heeft ook nog te maken met vertragingen en annuleringen.

Het oponthoud op het spoor gaat vermoedelijk nog de hele dag duren, meldt persbureau Novum vanmiddag. Van en naar Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Eindhoven, Alkmaar en Den Bosch moeten reizigers rekening houden met veel vertragingen. Ook rijden er nauwelijks treinen naar Schiphol.

Aangepaste dienstregeling rond Utrecht, ook komende week treinuitval verwacht

Rond Utrecht is de dienstregeling aangepast. Om meer ‘lucht’ te krijgen op het spoornet, rijden treinen van en naar Utrecht in een pendeldienst. In de rest van Nederland blijft de gewone dienstregeling van kracht. De aangepaste dienstregeling geldt vooralsnog alleen voor vandaag. De NS en ProRail beslissen later of er ook morgen minder treinen rijden. Reizigers moeten ook volgende week rekening houden met het uitvallen van treinen.

Op de stations staan veel mensen in de kou te wachten op een trein. Op Twitter wordt opnieuw geklaagd over de weinige informatie die door NS wordt gegeven:

Twitter avatar superernie Ernest Waarom meldt de ns website actuele informatie en de omroepinstallatie niet?
Twitter avatar ns_offline ns_offline RT @TimWachter En dan ook nog is iedereen slecht van informatie voorzien #ns #fail.

Op verschillende trajecten worden de problemen veroorzaakt door vier verschillende zaken. Door de extreme kou hapert de elektronica bij wissels en zijn bovenleidingen bevroren. Ook worden de wissels bedolven onder ijsklompen afkomstig van treinen. Daarnaast zijn er enkele treinen die niet verder kunnen, waardoor een sneeuwbaleffect ontstaat. Een trein viel defect uit, waardoor reizigers moesten worden geëvacueerd. In zeker een van de treinen viel de verwarming uit nadat deze was gestrand.

Naast de storingen wordt er op verschillende plekken aan het spoor gewerkt. Daardoor moeten reizigers op sommige plaatsen met de bus of vaker overstappen. De NS liet eerder vanochtend nog weten geen problemen meer te verwachten.

Mogelijke vertragingen Schiphol wegens ijsvrij maken landingsbanen

Passagiers op Schiphol wordt aangeraden om de sites van de luchthaven en luchtvaartmaatschappijen in de gaten te houden voor actuele informatie. Volgens de woordvoerder kan wel weer gebruik worden gemaakt van de normale baancapaciteit. “Al moet alles wel steeds ijsvrij worden gemaakt. Ook dat kost tijd”, aldus de zegsvrouw vanochtend tegen persbureau Novum.

Afgelopen nacht brachten naar schatting enkele honderden gestrande passagiers de nacht door op de luchthaven. Achter de douane zorgde Schiphol voor veldbedden.

Door de hevige sneeuwval was het gisteren een chaos op de Nederlandse wegen en het spoor. Op het hoogtepunt van de verkeersdrukte, rond half drie ‘s middags, stond er meer dan 830 kilometer file op de wegen. Op het spoor was de situatie niet veel beter. Zo lag het treinverkeer van en naar Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal aan het einde van de middag helemaal plat. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een spoeddebat met minister Schultz over de problemen op het spoor.

    • Pim van den Dool