Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Onenigheid binnen GroenLinks over profilering binnen politieke debat

Jolande Sap met haar voorganger Femke Halsema in december 2010 bij perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Foto NRC / Roel Rozenburg

Binnen de fractie van GroenLinks bestaat onenigheid over de wijze waarop de partij zich profileert in het politieke debat. Dat zeggen bronnen binnen en rond de fractie vandaag in NRC Handelsblad.

Enkele Kamerleden zijn het oneens met de toenadering die leider Jolande Sap regelmatig zoekt tot de SP en in mindere mate de PvdA. De bronnen schetsen een beeld van een soms onzekere fractie, met terugkerende onenigheid over de koers van de partij en stille twijfels over het vermogen van Sap om de fractie richting en focus te geven. De aanhoudend slechte peilingen maken het moeilijk om zelfvertrouwen te behouden.

Sap zelf zegt dat het af en toe “stevig botst” over hoe de fractie zich in de huidige gepolariseerde politieke verhoudingen moet profileren. Ze herkent de kritiek op het huidige fletse profiel van de partij:

“Het zijn sterk gepolariseerde tijden. Kiezers bewegen hevig naar de flanken. Partijen die gewoon tegen zijn, scoren goed. Wij hebben daar ook regelmatig intern discussies over. Moeten we ons meer laten verleiden tot populistische stellingnames? Maar wij willen uiteindelijk niet worden meegesleurd in Haagse spelletjes. Ik ben ervan overtuigd, en de fractie ook, dat dat op lange termijn de beste strategie is.”

Maar volgens haar is een meerderheid van de fractie het eens over de koers. Over interne kritiek op haar leiderschap zegt Sap:

“Och. Een van de discussies is altijd dat je tijd nodig hebt als nieuwe leider. Maar toen ik aantrad was er unanieme, brede en enthousiaste steun van de fractie. En die is er nog.”

Lees meer in het achtergrondartikel ‘GroenLinks kan maar niet kiezen’ van onze politiek redacteur Derk Stokmans in NRC Weekend of in onze digitale editie.