Mitt Romney favoriet bij voorverkiezingen in Maine en Nevada

De registratie voor de Republikeinse caucus in Nevada is begonnen. Foto Reuters /Steve Marcus

Republikeinen in Nevada en Maine spreken zich vannacht uit over de vraag wie volgens hen de Republikeinse kandidaat moet worden bij de presidentsverkiezingen eind dit jaar. Romney ligt voor in de polls. Maar overtuigend is zijn kandidatuur nog altijd niet.

Als Romney inderdaad beide staten op zijn naam schrijft, heeft hij in vier van de zes staten gewonnen die al een voorverkiezing hebben gehouden. Alleen in het kleine Iowa (Rick Santorum na een hertelling) en South Carolina (Newt Gingrich) won hij niet.

Toch vindt onze correspondent in de Verenigde Staten, Guus Valk, Romney’s kandidatuur nog altijd niet echt overtuigend. Valk schreef gisteren in zijn blog:

“Als een onaantrekkelijke bruid zit Mitt Romney klaar om uitgehuwelijkt te worden aan de Republikeinse kiezer, (de metafoor is van Stephen Colbert), maar de vonk wil maar niet overspringen. Zijn speeches ogen mechanisch, de teksten klinken ingestudeerd, hij is niet in staat een menigte te verleiden.”

Verslag van Republikeinse caucus in Nevada:

Televisiespotjes Romney en Gingrich beschadigen hun imago

Toch heeft Romney’s belangrijkste uitdager, Gingrich, gezegd dat ook hij verwacht dat Romney in Nevada zal winnen. Omdat in die staat veel mormonen wonen. Romney is een aanhanger van het mormoonse geloof.

Ondertussen gaan de aanvallen van Romney en Gingrich op elkaar, via televisiespotjes, onverminderd door. Ook dat maakt het lastig om als smetteloze en door alle Republikeinen aanvaarde presidentskandidaat uit de strijd te komen. Correspondent Valk schrijft hierover in zijn blog:

“In deze sfeer is het heel moeilijk voor een kandidaat om de ‘consensus-kandidaat’ te worden, zoals John McCain al snel werd in 2008, en George W. Bush in 2000. Een uitstekende kandidaat had een voorverkiezing naar zich toe kunnen trekken, maar zelfs Mitt Romney lukt het niet de twijfels weg te nemen. Ook nu hij Florida gewonnen heeft, blijft dit zijn zwakke plek: de kiezer zal hem onmiddellijk ruilen voor een beter alternatief.”

    • Niels Posthumus